Majoritatea imobilelor scoase la licitatie de banci in cadrul executarilor silite nu se vand din prima incercare, in conditiile in care interesul cumparatorilor este scazut, iar aceste actiuni sunt putin promovate, astfel ca ajung sa fie oferite din nou, dar cu discounturi de 25%.

In cazul in care imobilul nu este vandut de la prima licitatie, legea permite creditorilor sa reduca pretul de pornire cu 25% fata de valoarea estimata initial si sa accepte cea mai buna oferta primita.

"Exista o prevedere in Codul de procedura civila care permite ca in situatia in care imobilul nu este vandut la prima licitatie pretul acestuia sa fie redus cu maxim 25% si sa fie vandut la cel mai mare pret oferit", explica Valentin Dobre, executor judecatoresc in cadrul Alpha Bank.

Executorii spun totusi ca bancile nu sunt dispuse sa vanda imobilele la un pret derizoriu sau sub nivelul creantei pe care o au de recuperat, desi acestea au posibilitatea de a-si recupera banii urmarind clientii si pe alte bunuri decat cele care au fost incluse in garantia initiala.



Sursa

16 October 2009