Cei mai cunoscuți bancheri din Rimânia își admit greșelile față de clienți, în ultimii ani, dar sunt de părere că vina este împărțită. Superficialitatea cu care clienții au tratat contractele bancare, cumulat cu dezeresul băncilor în a transmite informații legate de risc, au condus, printre altele, la prezentul bancar tumultos.

38174-bancheri_clienti.jpgLa încheierea mandatului de conducere a BCR, Tomas Spurny a confirmat una dintre teoriile susținute de toți marii bancheri din România: băncile au greșit, în relația cu clienții lor. Aceste greșel au adâncit criza financiară, apărută pe fondul unor turbulențe internaționale. Ceea ce este cu adevărat grav, este faptul că băncile încă nu sunt dispuse să împartă cu clienții consecințele apărute în urma acestui comportament.

Bancherii trebuie să sublinieze clar riscurile pe care clienții le pot întâmpina atunci când semnează un contract cu ei. Un client care nu are pregătire de matematician sau expert financiar, se va confrunta cu o mulțime de termeni care nu îi vor spune nimic. Trebuie clarificat acest aspect. Cu toate acestea, băncile au responsabilitatea socială de a cumpăra risc și de a vinde încredere, iar acest lucru nu se poate întâmpla în lipsa unei simetrii a părților interesate”, explică Tomas Spurny, care va pleca de la conducerea BCR la 1 octombrie.

Comunitatea bancară admite greșelile de comunicare de dinainte de criză și caută strategii pentru a nu repeta greșelile

Subiectul relației dintre bancă și client a preocupat, în ultimii ani, întreaga comunitate bancară. Bancherii își recunosc greșelile, își asumă consecințele și caută strategii pentru a nu repeta istoria. Acest lucru nu înseamnă însă întotdeauna șpi faptul că sunt dispuși să ofere ajutor tuturor clienților cu probleme. Argumentul este faptul că greșelile lor au fost morale, dar nu și legale.

Relația dintre bancă și client este una dintre principalele preocupări, în Asociația Română a Băncilor. Vedem în continuare mulți clienți care nu au reușit să facă față problemelor create de returnarea creditelor în valută, în special acolo unde a fost vorba de franci elvețieni. Se întâmplă în toată lumea, nu doar în România. Suntem total de acord: au fost greșeli din partea băncilor. Toate acestea s-au întâmplat fără un plan orchestrat în acest sens, nimeni nu a vrut să genereze o asemenea situație sinucigașă. Bancherii nu își pot permite să îi păcălească pe clienți, pentru că acest lucru se va întoarce împotriva lor, mai devreme sau mai tîrziu”, a explicat Radu Grațian Ghețea, președinte onorific Asociația Română a Băncilor.

Responsabilitatea care le revine clienților este aceea că, în perioada în care creditele se obțineau peste noapte, semnau că își asumă un set de riscuri pe care nu le înțelegeau. Din nefericire, în multe cazuri, aceste riscuri s-au și manifestat. În acest moment însă, legislația pretinde mai multă atenție din partea băncilor, chiar și în cazul clienților care nu sunt interesați să afle mai multe despre contractul pe care îl semnează.

CITEȘTE ȘI:

14 September 2015