Din cauza căderii pieţei imobiliare băncile fac tot posibilul pentru a evita executarea garanţiilor. Unor clienţi cu probleme li se oferă chiar posibilitatea de a-şi vinde singuri locuinţa ipotecată.

Banca permite rău-platnicilor să-şi vândă singuri caseleApartament cu trei camere situat în Şoseaua Olteniţei, sectorul patru al Bucureştiului, de vânzare cu doar 46.000 de euro. Nu este un anunţ postat în urmă cu patru ani, ci o ofertă de licitaţie lansată de una dintre băncile de top 5 din România.

Mai clar, cu atât scoate banca la vânzare locuinţa unui client care nu a mai putut achita ratele lunare. În condiţiile în care clientul preluase locuinţa prin credit în 2007 contra unei sume de 90.000 de euro, paguba băncii este una considerabilă.

De aceea procedura de executare nici nu a fost dusă până la capăt. „Momentan, procedura de vânzare este suspendată timp de trei luni.

Am ajuns la o înţelegere parţială cu clientul", ne explică executorul bancar care se ocupă de acest caz.   În această situaţie se află mai multe bănci din România. „Preferăm să facem tot posibilul pentru a evita executarea efectivă. Încercăm reeşalonări ale creditului, restructurări ale acestuia. Mergem până într-acolo încât dăm dreptul clienţilor de a-şi vinde locuinţa ipotecată în nume propriu", explică un executor bancar. Altfel spus, banca cere direct banii pe care clientul îi datorează nefiind interesată de modalitatea în care acesta a vândut locuinţa.

Teoretic, în aceste condiţii, clientul rău-platnic are posibilitatea de a mai rămâne cu ceva bani, dat fiind că se poate obţine un preţ mai bun decât cel obţinut de bancă prin executare silită.   De altfel, strategia actuală a majorităţii băncilor vizează păstrarea clienţilor vechi şi chiar sprijinirea acestora în momentele în care au dificultăţi cu plata ratelor. Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, vedetele activităţii bancare în următoarea perioadă vor fi produsele dedicate clienţilor deja existenţi.

 „Băncile se vor concentra mai puţin pe creşterea cotei de piaţă şi mai mult pe menţinerea clienţilor deja existenţi", crede economistul BCR. Mai clar explică şefa misiunii International Financial Corporation (IFC) în România, Ana Maria Mihăescu. „Pe perioadă scurtă băncile se vor concentra firesc pe restructurări, rescadenţări şi refinanţări de credite. Rolul departamentelor de risc cred că va începe să fie unul foarte important în structura băncilor", spune Mihăescu.  

Sursa

9 June 2009