Instituţiile financiare pot cere firmei la care lucrează un datornic să le vireze chiar şi 50 la sută din remuneraţia acestuia, dacă angajatul nu şi-a plătit ratele.

În ultima vreme, tot mai mulţi clienţi ai băncilor refuză să-şi plătească ratele, tocmai pe motivul că este criză şi nu vor păţi nimic.

De precizat că aici nu ne referim la cei care sunt în imposibilitatea de a plăti din cauza concedierii, ci doar la cei care nu plătesc pe motiv de rea-voinţă.

În aceste condiţii, în situaţia creditelor negarantate cu un bun mobil sau imobil, băncile apelează la poprirea salariului debitorului.

În ultima vreme, tot mai mulţi clienţi ai băncilor refuză să-şi plătească ratele, tocmai pe motivul că este criză şi nu vor păţi nimic.

De precizat că aici nu ne referim la cei care sunt în imposibilitatea de a plăti din cauza concedierii, ci doar la cei care nu plătesc pe motiv de rea-voinţă. În aceste condiţii, în situaţia creditelor negarantate cu un bun mobil sau imobil, băncile apelează la poprirea salariului debitorului.

În cadrul popririi, instanţa de executare îi trimite angajatorului o adresă, prin care-l informează de situaţie.

„De la momentul primirii acestei adrese, angajatorul are obli gaţia de a plăti un procent din salariul debitorului (procent ce nu poate depăşi 50% din salariul net, conform articolului 164 alineat 4 din Codul Muncii) direct băncii creditoare", ne-a declarat Alexandru Rusu, avocat partener al casei de avocatură bpv Grigorescu.

Surse bancare spun că poprirea este una dintre metodele frecvente de a-şi recupera banii. „Nu puţine sunt cazurile în care bănci ca şi a noastră a apelat la angajatorul debitorului pentru a-şi recupera banii restanţi", ne-au spus sursele menţionate.

Sursa

9 November 2009