Banca Centrala si-a atins scopul  
Curentul - 06.10.2005
 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru BBC ca banca centrala si-a atins scopul, prin introducerea noilor masuri de limitare a acordarii creditelor bancare in valuta.

Unul dintre efectele pozitive constatate in prima faza ar fi scaderea dobanzilor la creditele in lei. Cat despre scaderea concomitenta a dobanzilor la depozitele in lei, dl Adrian Vasilescu mentioneaza ca aceasta scadere s-ar inregistra numai la bancile fara reprezentativitate pe piata si care lucreaza cu valuta.

Domnia sa a tinut sa precizeze ca teama publicului cu privire la o valoare negativa a dobanzilor la depozitele in lei, datorata unei rate a inflatiei mai ridicate decat cea a dobanzilor, este nefondata. Impresia gresita se datoreaza raportarii incorecte a celor doua tipuri de rate, perioada de aplicare a acestora fiind diferita: rata dobanzii priveste urmatoarele 12 luni acordarii creditului, in vreme ce rata inflatiei reflecta situatia anterioara din ultimele 12 luni.

Bancile nu pot acorda in prezent imprumuturi in valuta decat in limita a de trei ori fondurile proprii. In pofida scaderii ratei dobanzilor la creditele in lei, acestea raman de cel putin doua ori mai scumpe decat cele in valuta.

Ca urmare a masurilor bancii centrale, o parte din imprumuturi au fost trecute pe lei, urmand ca in scurta vreme sa se inscrie in prevederile BNR. In acest sens, clienti persoane juridice de talie mica, ce au in derulare credite pentru investitii, sunt convinsi de banci sa le converteasca in lei.

Faptul ca unele banci straine si-au anuntat majorarea capitalului social prin finantare externa, sporirea fondurilor proprii facilitand acordarea de credite in valuta, ar reprezenta, din punctul de vedere al dlui Vasilescu, un gest salutar.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avertizase, inaintea adoptarii masurilor de limitare a creditului de consum, asupra posibilei aparitii a pericolului cresterii deficitului de cont curent peste limite nesustenabile. Adrian Vasilescu a dorit, totusi, sa sublinieze in interviul acordat BBC ca "Banca Nationala nu a spus niciodata ca doreste sa blocheze creditarea in valuta. Doreste doar sa fereasca bancile care dau credite in valuta si clientii acelor banci de riscuri mari. Cresterea capitalului social are ca efect intarirea bancii, fapt care duce la o crestere a stabilitatii financiare a tarii"


Cristina Tivers - Curentul

6 October 2005