Statele europene ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a reveni cu datoria publica la nivelul acceptat de criteriile de la Maastricht chiar daca ar lua masuri rapide pentru a-si controla deficitele bugetare, estimeaza Banca Centrala Europeana in raportul lunar publicat joi seara pe site-ul institutiei.

Situatia este destul de serioasa, mai ales ca tarile din zona euro vor atinge in acest an un nivel al datoriei publice de 84% din PIB, fata de 60% cat este oficial permis.

•Banca Centrala Europeana a lucrat cu 3 scenarii

BCE mai precizeaza ca a testat 3 scenarii legate de reformele bugetare necesare in vederea reducerii deficitului si a gradului de indatorare a statelor, mergand de la situatia in care acestea nu iau nicio masura pana la asumarea unor proiecte ambitioase.

Potrivit scenariului cel mai optimist, un nivel de referinta de 60% al indatorarii va fi atins la orizontul anului 2016. In cazul pesimist in care tarile nu ar lua nicio masura - situatie greu de admis, totusi- datoria publica a statelor ar urca in 2015 la peste 100%, urmand sa atinga 150% in 2026.

•Nemtii au anuntat joi ca datoria publica a urcat la 1.700 miliarde de euro

In medie, luand in calcul un efort normal al tarilor de a tine sub control datoriile, intoarcerea la nivelul inregistrat inaintea declansarii crizei ar putea lua 20 de ani, noteaza oficialii BCE.

Sursa

12 March 2010