0-757-dsc02933.jpg

Balcicul este cel mai romantic oraş de pe  ţărmul Mării Negre, iar în acest moment este şi propice investiţiilor imobiliare. Proprietăţile sunt mai ieftine decât în România, la fel ca toate celelalte mărfuri şi servicii. 

În toate pliantele prezentate de bulgari turiştilor străini, există o fotografie cu castelul din Balcic. Fie că îi invită în hotelurile din Albena (staţiune recunoscută de nemţi şi de englezi încă din anii 1970), fie în complexele ultraluxoase de 5*, din staţiunile Nisipurile de Aur sau Constantin şi Elena, operatorii bulgari nu uită să treacă o frază despre romantismul peisajelor din Balcic.  Pentru români, acest mic orăşel are o poveste de suflet: castelul care este „inima” oraşului, principalul punct de atracţie a fost construit în anii 1920 de Regina Maria a României, fiind reşedinţa sa de vară şi punct de pelerinaj pentru toţi marii artişti români. Grădinile castelului sunt de o frumuseţe rară, iar plaja din imediata apropiere este de o curăţenie de invidiat. Din punct de vedere imobiliar, Balcicul este în „fierbere”.

 „În ultima perioadă, piaţa s-a extins, iar cererile au crescut văzând cu ochii. Putem spune că acestea nu s-au dublat,ci s-au înzecit. Agenţia noastră, Bulgarian Properties lucrează cu foarte mulţi parteneri şi are filiale în majoritatea ţărilor din Europa. Cea mai mare cerere vine din partea MăriiBritanice, Irlandei, Rusiei, Poloniei, Germaniei, Austriei, Belgiei chiar şi Spaniei”, declară Anamaria Androne, Manager Romanian Market, la firma Bulgarian Properties Ltd.
Preţurile afişate pentru apartamentele noi includ de obicei Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), de 20% la vecinii noştri. Celelalte taxe de transfer a proprietăţii, la primărie şi la notar, mai adaugă încă 3-3,5% la preţul de vânzare.
Cele mai ieftine locuinţe noi din Balcic au preţuri de 46.200 – 55.000 euro, fiind amplasate în blocuri aflate chiar în zonă de plajă, iar cele mai scumpe ajung la maximum 120.000 euro.

Vilele pornesc de la 80.000 euro şi urcă până la 270.000 euro, maximum pentru un ansamblu rezidenţial. În apropierea altor staţiuni, de exemplu Nisipurile de Aur, garsonierele în ansambluri rezidenţiale pornesc de la 24.000 euro.Ceea ce este foarte interesant şi atractiv este faptul că ansamblurile rezidenţiale au şi zone de servicii bine puse la punct. Proiectul Lighthouse Golf Resort & Spa (vezi foto) promovat de Bulgarian Properties beneficiază de finisaje de lux şi conţine 97 locuinţe, de la apartamente (cu preţuri cuprinse între 67.000 euro şi 135.000 euro) şi până la vile (cu preţuri de la 136.000 până la 204.000 euro). Pe lângă acestea, ansamblul mai prevede un teren de golf, plajă privată şi port propriu, un centru de spa şi îngrijire şi multe alte facilităţi. Rezervarea proprietăţilor din Bulgaria se face de regulă cu o taxă de 5.000 – 7.000 euro, iar plata se face eşalonat, odată cu evoluţia lucrărilor de construcţie.    

Casele vechi costă de la 23.000 euro  

 În afară de construcţiile noi, în Balcic şi în localităţile apropiate sunt de vânzare căsuţe vechi, cu loturi de teren, cu preţuri care pornesc de la 23.000 – 24.000 euro. Acestea seamănă cu casele de pe la periferiile micilor orăşele din România şi sunt construite din pământ, cărămidă sau BCA. În cel mai bun caz, au o suprafaţă de teren de circa 1.000 mp. O locuinţă locuibilă, care să nu necesite reparaţii capitale şi care să aibă baie şi bucătărie bine echipate porneşte de la 50.000 euro. Per total, în comparaţie cu piaţa românească, în Bulgaria proprietăţile sunt cu 25-40% mai ieftine. Pentru o mai bună transparenţă a pieţei imobiliare, bulgarii au adoptat şi un indice de evoluţie a pieţei rezidenţiale. Creşterile de preţ şi de chirii sunt monitorizate de Camera de Comerţ, după un model american. Periodic, asociaţia care reuneşte agenţiile imobiliare de pe teritoriul Bulgariei (REMI) le face publice. Conform acestora, în ultimii doi ani, preţurile la case s-au dublat, iar chiriile au crescut cu circa 25%. Specialiştii imobiliari estimează că piaţa se va dezvolta în continuare, urmând acest trend.

 Despre Balcic  De ce am cumpăra o locuinţă de vacanţă la Balcic? Pentru că este foarte aproape de România, iar bulgarii te fac să te simţi la tine acasă, având anunţuri, afişe şi meniuri în limba română. 

Balcicul se află la 280 km de Bucureşti şi la 60 km de Vama Veche, iar cel mai apropiat aeroport este la Varna, la 30 km. Balcicul se află pe litoralul Mării Negre şi a fost teritoriu românesc între 1913 şi 1940. Castelul „Cuibul liniştit” este emblema oraşului şi a fost construit de Regina Maria a României, cu ajutorul arhitecţilor Amerigo şi Augustino, începând cu anul 1924 şi până în 1927. Grădina uriaşă, care deţine cea mai mare colecţie de cactuşi din Europa, a fost amenajată încă de la începutul secolului trecut, cu ajutorul unui grădinar elveţian, renumit la acea vreme.Astăzi, castelul şi grădina sunt vizitate de mii de turişti, foarte mulţi veniţi din Germania, Anglia şi România. De altfel, restaurantele au meniuri în patru limbi –română, bulgară, engleză şi germană, iar tarifele sunt cu 30-40% mai mici decât în România. Noi am remarcat mâncărurile pe bază de peşte şi fructe de mare.  

Sursa:
Revista PLANUL CASEI MELE, august
Maria Seder Neda

21 August 2007