Băncile ar trebui să crediteze în aşa fel încât să nu dea faliment. Dacă vor credita prea mult şi într-un mod imprudent, vor avea probleme.

http://standard.money.ro/articol_106537/balcerowicz__bancile_nu_au_stiut__sa_includa_si_prudenta_in_strategie.htmlMai mult, aceste probleme ar putea afecta şi restul economiei, spune Leszek Balcerowicz, omul care a implementat programul radical de transformare economică a Poloniei, într-un interviu acordat The Money Channel.

Problemele cu care se confruntă unele ţări sunt cauzate, în parte, de faptul că băncile, care dispuneau de mulţi bani din cauza politicii monetare relaxate, nu au inclus prudenţa în strategiile lor, potrivit lui Balcerowicz.

"Nu aş recomanda ca, dintr-odată, băncile să reia creşterea creditării fără să analizeze riscurile", spune economistul. Criza nu a fost însă produsă doar de bancheri, ci este mai degrabă un rezultat al erorilor din politicile publice, subliniază Balcerowicz.

Despre aderarea la euro, economistul spune că acest pas nu poate fi făcut fără reforme fiscale care să reducă deficitele în mod sustenabil. "Euro este bun, dar nu înlocuieşte politicile adecvate", explică el.

Balcerowicz, fost preşedinte al Băncii Naţionale a Poloniei, a fost iniţial criticat pentru terapia de şoc pe care a aplicat-o economiei poloneze în anii 1990. Planul Balcerowicz este considerat acum un exemplu, iar Polonia este singura ţară din regiune care nu a trecut pe scădere economică.

>Domnule Balcerowicz, au trecut 20 de ani de la revoluţiile din Europa Centrală şi de Est şi, după cum am văzut în timpul forumului economic de la Krynica, aceste ţări nu mai sunt atât de entuziaste ca acum 20 de ani. De ce credeţi că se întâmplă asta?

Este foarte normal, pentru că acum 20 de ani era multă euforie, în Polonia cel puţin, pentru că ne eliberaserăm de sub dominaţia sovietică; suntem, de atunci, o ţară liberă şi nu ne putem aştepta ca această euforie să persiste timp de 20 de ani.

>Ce s-a întâmplat în aceşti 20 de ani? Cum se face că, dintr-un singur bloc economic comunist, ne confruntăm acum cu modele foarte diferite în economiile emergente?

Este adevărat că situaţiile economice ale acelor ţări socialiste semănau mai mult decât în prezent. Acum există multe diferenţe. De ce? Care sunt motivele acestor diferenţe? Cred că principalul motiv sunt politicile economice diferite.

Ţări care au declanşat reforma devreme şi decisiv - prin privatizare, liberalizare, stabilizarea economiei - şi care au evitat politici fiscale sau monetare imprudente sunt acum într-o situaţie mai bună decât acele ţări care, din diverse motive, au amânat reformele, le-au realizat într-un mod ezitant sau parţial sau care au avut politici fiscale imprudente.

Ţine de aceste societăţi şi democraţii să aleagă acele proiecte şi acei lideri care au calităţi pozitive.



Sursa

16 September 2009