Curtea de Apel Suceava a înclinat balanţa în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice în ceea ce priveşte litigiul provocat de construirea turnului de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti, schimbând "în totalitate" decizia pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti şi oprind astfel construcţia clădirii cu 18 etaje, situată în imediata apropierea a Catedralei Sfântul Iosif.

14922-image_125622235004210300_1.jpgDupă "duelul din instanţe" urmează unul al declaraţiilor, astfel că Arhiepiscopia Romano-Catolică anunţă că "demolarea clădirii ilegale Cathedral Plaza este pe cale să devină o realitate", în timp ce reprezentanţii dezvoltatorului susţin că decizia este "fără efecte directe asupra proiectului imobiliar, clădirea fiind deja finalizată la această dată".

În plus, în timp ce reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că decizia este "irevocabilă", reprezentanţii Cathedral Plaza spun că au atacat deja decizia, fără a preciza însă cărei instanţe i s-au adresat.

Instanţa a decis faptul că autorizaţiile de construire sunt nelegale, astfel că eventuala demolare a turnului de birouri ar urma să fie realizată de către autorităţile locale, ca urmare a constatării faptului că imobilul a fost ridicat în lipsa unei autorizaţii de construire legal obţinute.

Cu toate acestea, un asemenea demers ar fi dificil de realizat, în condiţiile în care în Bucureşti nu a fost demolată nicio clădire de asemenea dimensiuni, cu atât mai mult cu cât imobilul este înconjurat de altă clădiri, cea mai apropiată dintre ele fiind chiar Catedrala Sfântul Iosif, pe care Arhiepiscopia încearcă să o protejeze.

"Demolarea este o chestiune subsecventă. Există o cerere din partea Arhiepiscopiei pentru demolarea clădirii înaintată la Judecătoria Sectorului 1, în care sunt involcate prejudiciile aduse de această construcţie de ordin fizic, dar şi de mediu. La aceste motive va fi adăugată şi lipsa unei autorizaţii de construire legale. Clădirea poate fi demolată prin tăiere, implozia fiind un procedeu prea periculos. Sunt firme în România care pot face astfel de operaţiuni", a declarat Mugur Popescu, avocat al firmei Bîrsan, Popescu şi Asociaţii, care reprezintă Arhiepiscopia.

"Din punct de vedere tehnic, clădirea poate fi demolată, prin demolare mecanică, fără niciun risc. Pas cu pas, etaj cu etaj. Dar, noi nu credem că se va ajunge la acest deznodământ, hotărârea instanţei neputând fi aplicată retroactiv", a declarat pentru ZF omul de afaceri Radu Ouatu, proprietarul firmei de construcţii Apolodor, una dintre firmele cu cea mai bogată expertiză în demolări de clădiri de pe piaţa locală.

Proiectul clădirii de birouri a fost anunţat de mai bine de patru ani, dar pe fondul litigiilor dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică, firma Millennium Building Development, beneficiarul proiectului, şi Primăria Sectorului 1, care a eliberat autorizaţiile de construire, lucrările au fost de mai multe ori suspendate, motiv pentru care imobilul a ajuns doar în acest an într-un stadiu avansat de finalizare.

"Suntem decişi să recuperăm în instanţă cele peste 22 milioane de euro daune, fie de la Arhiepiscopie - în cazul anulării deciziei Curţii de Apel Suceava, fie de la Primăria Sectorului 1 - în cazul în care decizia va rămâne irevocabilă. Aşteptăm însă clarificare în instanţă pentru a decide împotriva cui vom îndrepta daunele", a declarat Daiana Voicu, directorul Willbrook Management Internaţional, grupul din care face parte compania care a ridicat turnul Cathedral Plaza.


Sursa

8 November 2010