Când piaţa de profil din România era în plin avânt, Theodor McCann reuşea să înregistreze venituri lunare ce depăşeau 30.000 de euro, în prezent banii din consultanţă imobiliară sunt mai puţini.

Avocat în imobiliare, meserie cu două tăişuriAre 27 de ani, munceşte 16 ore pe zi, se scoală la patru dimineaţa, iar uneori ajunge acasă la două noaptea. Spune că merită, pentru că veniturile sunt atractive.

Theodor McCann, avocat la "Constantinovici, McCann şi Asociaţii", speră să-şi sporească afacerile cu 30% în acest an.

Theodor McCann este, probabil, cel mai tânăr avocat asociat, iar printre cazurile celebre la care a lucrat se numără procesul de arbitraj câştigat în dauna celui mai mare fond de investiţii austriac. Theodor este, în prezent, avocat asociat la casa „Constantinovici, McCann şi Asociaţii".

De la 1.000 la peste 30.000 de euro

În avocatură a intrat în 2005, perioadă în care câştiga cel mult o mie de euro pe lună. „La început câştigam sume care se învârteau în jurul valorii de 800-1.000 de euro, însă acum veniturile mi-au crescut de cel puţin 30 de ori", spune Theodor McCann.

Pentru un avocat nu există două zile identice, susţine Theodor. „Am cel puţin trei întâlniri pe zi cu clienţi actuali sau potenţiali, merg la negocieri, la tribunal, la birou, iar la întâlniri, iar la client. Avem şedinţe la birou sau pe telefon din maşină.

Zilele nu seamănă deloc una cu cealaltă", spune avocatul. Să câştigi un client nou, despre care ştii că este dificil, să faci faţă unor adversari duri, sunt cele mai mari provocări ale meseriei de avocat", spune McCann.

De curând, Theodor a câştigat un proces de arbitraj comercial internaţional. Clientul, grupul Creativ, a avut câştig de cauză în procesul cu Immoeast Austria, cel mai mare fond de investiţii austriac. Litigiul a avut ca obiect pretenţii financiare de 72 de milioane de euro datorate de Immoeast către Creativ Grup. Firma austriacă a renunţat să mai cumpere o proprietate care aparţinea companiei Creativ.

Theodor McCann spune că anii petrecuţi în Marea Britanie la casa de avocatură Linklaters, una dintre cele mai mari din Regat, au fost excepţionali. „Acolo am învăţat ce înseamnă rigoarea, munca într-o multinaţională, cum să tratezi şi cum să nu tratezi un client, sau ce contează în relaţia dintre un avocat şi client", susţine McCann.

A investit în imobiliare

Theodor spune că nu conduce alte afaceri, dar prin natura jobului său - o implicare mare în real estate - s-a documentat, fără să vrea, despre plasamentele imobiliare. Recunoaşte că a fost atras de imobiliare şi a investit mult în acest domeniu, „poate chiar prea mult".

Îi place să fie bine îmbrăcat, să călătorească şi să colecţioneze ceasuri. De când câştigă mai mult, îşi permite să îşi facă pantofi la comandă la Londra sau să-şi cumpere butoni de aur. Recunoaşte, însă, că există şi reversul medaliei: are bani, dar nu mai beneficiază de timp să se bucure de ceea ce îşi poate cumpăra.

Lui Theodor McCann îi plac mărcile auto Jaguar şi Mercedes, ceasurile Rolex şi Constantin Vacheron, accesoriile Mont Blanc şi costumele Hugo Boss. Peste cinci ani se vede în mod clar tot în România. „În mod clar firma noastră o să crească, însă nu ştiu cât de mult". Theodor are planuri mari pentru 2009, şi speră că firma pe care o conduce îşi va spori cifra de afaceri cu cel puţin 30 %, adică aproape de 1,2 milioane de euro.

În Anglia am învăţat ceea ce contează în relaţia dintre un avocat şi client.
Theodor McCann
avocat

Sursa

13 May 2009