Fondul de investiţii Aviva Investors, care administrează un portofoliu de 200.000 mp de proprietăţi în toată Europa, a închiriat 5.200 mp din parcul industrial Phoenix Logistics Center de lângă Bucureşti operatorului logistic DB Schenker Romtrans, potrivit Jones Lang LaSalle, intermediarul tranzacţiei.

23146-phoenix_logistics_center1_4c0ebe344a.jpgDupă încheierea noului contract, proiectul, care se întinde pe 4,3 hectare de teren, mai dispune de 16.800 mp de închiriat.

Depozitul, care cuprinde 22.000 mp de spaţii de depozitare şi birouri, a fost achiziţionat în 2004 de către Aviva Investors. „DB Schenker Romtrans planificau extinderea operaţiunilor în deservirea retailerilor locali şi au ales Phoenix Logistics Center datorită proximităţii de actualul centru logistic pe care îl deţin în Chitila“, a declarat Irina Iliescu, senior consultant în cadrul departamentului industrial al Jones Lang LaSalle (JLL). DB Schenker a achiziţionat în 2008 cel mai mare transportator din România - Romtrans, fiind în prezent o corporaţie cu circa 91.000 de angajaţi în peste 130 de locaţii la nivel mondial.

Departamentul industrial-logistic al JLL a încheiat zece tranzacţii în 2011, în suprafaţă totală de 76.000 mp, tranzacţii cu companii internaţionale de genul The Toro Company, Nestle, Procter & Gamble, Heineken, Honeywell, Interpart Romania şi Automotive Wiring Systems.

“Noile dezvoltări logistice vor fi constituite în principal din construcţii la cerere (build-to-suit), foarte puţine dezvoltări fiind speculative în Bucureşti şi la nivel national, în continuare din cauza lipsei finanţării. Se aşteaptă ca serie de dezvoltatori noi să înceapă deja lucrările la proiecte de tipul build-to-suit în oraşe precum Bucureşti, Timişoara, Piteşti şi Ploieşti“, explică Iliescu.

Nivelul chiriei contractuale este preconizat a rămâne stabil cu o uşoară tendinţă descrescătoare în semestrul al doilea al anului, situându-se în intervalul 3,5-4,15 euro, cu o rată de neocupare scăzând la 11-12% la nivelul oraşului Bucureşti.

În zona logistică de vest a Capitalei sunt concentrate companii precum Lidl Distribution Center, Otter Logistics, Avon şi Pepsi Americas, hipermarketul Carrefour, Militari Shopping Center (Praktiker, Domo), ACT Cold Storage, Peugeot sau Volvo.

 

Sursa

26 January 2012