În acest moment dacă decizi să-ţi termoizolezi locuiţa şi cumperi de pe piaţa polistiren sunt şanse mari ca produsul să fie unul care nu respectă standardele de calitate. Avertizarea vine chiar de la secretarul general al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren - ROMEPS, Tiberiu Andrioaiei.

21475-4e46753451bc4dcdae30b8329dbb6de1_6bb566c2ad.jpgAcesta atrage atenţia că majoritatea producătorilor români au scăzut preţurile în defavoarea calităţii pentru a rezista în piaţă. Din 2008 şi până în prezent preţul polistirenului a scăzut cu circa 25-30%.

,,De aceea, ROMEPS va lansa, în cadrul programului de control al calităţii - Quality Control - un ghid, elaborat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin care să se impună standarde clare de calitate pentru toţi. În prezent, sunt circa 8,1 milioane de locuinţe a căror faţadă trebuie reabilitată, iar în ritmul actual, acestea ar putea fi finalizate în circa 140 de ani', a spus Andrioaiei.

,,Dacă am anvelopa corect o clădire, pierderile energetice ar putea scădea cu 50%-60%. Din păcate, în prezent, consumatorul nu poate face diferenţa între un produs de calitate superioară şi unul de calitate slabă, nu are reperele necesare. Ghidul nostru, care va ieşi pe piaţă până la sfârşitul anului 2011, va avea un efect pozitiv asupra creşterii calităţii produselor printr-o inscripţionare diferită', a spus Tiberiu Andrioaiei.

În prezent, în România există 40-50 de producători ale căror capacităţi totale de producţie pot ajunge la 6 milioane metri cubi anual.

Consumul de polistiren expandat la nivelul Uniunii Europene este de circa 3,5 kg/cap de locuitor, Austria fiind ţara cu cel mai ridicat consum - 6 kg/cap de locuitor. România se situează, cu 2,5 kg/cap de locuitor, pe unul dintre ultimele locuri în UE.


Sursa

12 October 2011