Germania este cu 55 miliarde euro mai bogată, după ce autorităţile au descoperit o eroare de contabilitate la Hypo Real Estate (HRE), instituţie financiară cu probleme, în urma cărora a fost naţionalizată în 2009. Astfel că Ministerul de Finanţe din Germania estimează o reducere a volumului datoriilor în PIB, notează publicaţia britanică BBC.

21748-germania.jpgEroarea a fost descoperită de autorităţile germane la începutul acestei luni, dar a fost anunţată abia de curând, fără ca motivul erorii să fie încă clarificat. În urma acestei informaţii, Ministerul de Finanţe şi-a revăzut previziunile iniţiale: procentul datoriilor în PIB va fi de 81,1% anul acesta, respectiv cu 2,6% mai puţin decât declaraţiile anterioare.

„Eroarea a fost provocată, se pare, de introducerea, incorectă, de două ori a sumelor", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de Mediafax.

Guvernul s-a arătat încântat de această descoperire, deoarece denotă că datoriile publice ale Germaniei sunt mai mici, chiar dacă depăşesc pragul de 60% prevăzut în Tratatul de la Maastricht. Din întreaga sumă descoperită de minister, 24,5 miliarde euro aparţin bugetului pe 2010, iar 31 miliarde euro sunt aferente anului 2011.

Opoziţia, intrigată de eroare

Partidul Social Democrat (SPD), care se află opoziţie, învinovăţeşte guvernul pentru această greşeală, exprimându-şi surprinderea faţă de amploarea situaţiei.

„Nu este o sumă pe care nevasta unui şvab o ascunde într-o cutie de biscuiţi şi uită de ea. Să treci cu vederea o astfel de sumă este complet iresponsabil", a declarat Thomas Oppermann, membru SPD.

Comparaţia a fost făcută cu şvabii, populaţie concentrată în sud-vestul Germaniei, deoarece aceştia sunt renumiţi pentru înclinaţia către agoniseală. Mai mult decât atât, Opperman a adăugat că FMS Wertmanagement este o instituţie de stat de a cărei administrare şi supraveghere răspunde Wolfgang Schaeuble, ministrul de finanţe, care „în mod evident nu a făcut acest lucru".

Hypo Real Estate a fost naţionalizată acum doi ani, din cauza activelor neperformante care se ridicau la 173 miliarde euro, devenind astfel FMS Wertmanagement.

31 October 2011