Aventurile legislative ale subventiei pentru locuinte
Saptamana Financiara - 16.05.2006
 

Guvernul flutura iarasi subventia de 20% ce urmeaza sa fie acordata tinerilor si altor categorii care vor sa-si construiasca locuinta din credit ipotecar. In momentul de fata, avem o lege din 14 iulie 2005 prin care s-a scos subventia, o lege din 22 martie a.c. prin care s-a reintrodus subventia si un proiect de lege prin care urmeaza sa se introduca subventia. Pe scurt: aceeasi subventie in trei variante: abrogata, reintrodusa in vigoare si in pregatire.

Joia trecuta, in cadrul unui briefing sustinut la finalul sedintei de Guvern, ministrul Laszlo Borbely a iesit din nou la rampa cu proiectul de lege prin care se acorda o subventie de 20% pentru construirea de locuinte prin credit ipotecar. Asta dupa ce, in aceeasi sedinta, Guvernul a aprobat normele metodologice de punere in aplicare a Legii 105 din 14 iulie 2005, lege prin care s-a scos subventia de 20% prevazuta in OUG nr. 59/1998, pe motiv ca prin astfel de subventii ANL aparea ca actor privilegiat pe piata imobiliara si facea concurenta neloiala celorlalti constructori. In acelasi timp, aceasta subventie de 20% este deja prevazuta intr-o alta lege, respectiv Legea 62 din 22 martie 2006 si urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie.
Pe de alta parte, aceasta subventie pentru construirea de locuinte din credit ipotecar nu doar ca a fost legiferata, abrogata si iar legiferata, dar a fost si mutata dintr-o lege in alta, respectiv din Legea ANL-ului in Legea Locuintei.

Joaca de-a legiferatul
Oricat ar parea de absurd, aceasta istorie aberanta a subventiei pentru locuinte avea pe undeva o logica. Insa interventia parlamentarilor prin edictarea total lipsita de sens a Legii nr. 62/2006 a incurcat succesiunea rationala a modificarilor. Din pacate, acest modul de abordare a tehnicii legislative s-a generalizat. Deja ne-am obisnuit cu elucubratiile din Monitorul Oficial. Exista o lege din 2000 referitoare la tehnica legislativa si probabil incalcarea ei ar trebui sanctionata cu puscaria ca sa se schimbe ceva in domeniul legiferarii.

Articol integral in Saptamana Financiara

 

Monica Cerecelescu
Saptamana Financiara

16 May 2006