AVAS vinde sub pretul pietei
Curierul National - 25.10.2006
 

AVAS vinde sub pretul pieteiAfacerea imobiliara cu terenurile anumitor datornici sunt compensate de lipsa de interes in Agromec-uri
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vinde activele, incluzand terenurile si imobilele apartinand unor firme aflate in executare silita si care sunt partial ocupate de cladiri si utilaje. Preturile de pornire cu care se vor vinde aceste active la licitatie sunt in general sub pretul pietei.

Initiativa AVAS a avut punctul de pornire inca de acum 4 luni, iar pana in prezent, mai multe terenuri, imobile si utilaje cu un pret de pornire al licitatiei atractiv au fost vandute. Problema este ca in multe din aceste cazuri societatile in cauza sunt falimentare si in paragina. Desi preturile de pornire ale licitatiilor sunt considerate, in general, bune, ramane de vazut daca autoritatea pentru privatizare va gasi clienti interesati de cumpararea cladirilor si utilajelor dezafectate si in mare parte nefunctionabile.

Lipsa de cumparatori pentru Agromec-urile in paragina

Societatea Agroindustriala Variatim Varias figureaza in evidentele AVAS cu o datorie de 61.882,65 dolari, motiv pentru care autoritatea pentru privatizare va scoate azi unele active ale societatii la vanzare prin licitatie. Pretul de pornire este de 16.839 dolari exclusiv TVA.

"Este vorba de niste utilaje casate, combina si remorci deja casate", ne-a declarat Popa, director la Variatim. Potrivit acestuia, vanzarea lor nu ne afecteaza mai deloc. "Suma pe care AVAS spune ca o datoram nu este reala, iar evaluarea AVAS a fost o bataie de joc. Reprezentantii lor ne- au spus ca ei nu dau socoteala nimanui. In plus nici nu au vrut sa ne arate raportul lor de evaluare. Poate ca voiam sa punem si noi un evaluator sa vedem valoarea reala a activelor", se plange Popa. Acesta nu este prea convins ca va fi cineva interesat de utilajele casate Variatim deoarece licitatia pentru adjudecarea lor s-a mai tinut si in 17 iulie si in 17 august si nu s-a prezentat nimeni.

O situatie asemanatoare se intampla si la o alta societate debitoare al AVAS, anume Agropris Prisacani, unde pentru o datorie neplatita catre AVAS de 17.342,22 lei autoritatea va vinde, azi, la licitatie active (constructii si mijloace fixe) cu un pret de pornire de 13.323 dolari, fara TVA. "Societatea este un morman de fier vechi, cu tractoare de 20 de ani, si trei tractoristi sezonieri care mai dau din cand in cand pe-acolo", ne-a declarat Titel Petrea, viceprimarul din Prisacani. Acesta isi exprima indoiala ca va fi cineva interesat de activele scoase la licitatie, intrucat din spusele sale s-au mai tinut licitatii de acest fel fara a trezi interesul cuiva.

Situatia Agrogol Golaesti este si mai incerta, o angajata a Primariei din Golaesti declarandu-ne ca unitatea de productie agricola nu mai are nici macar post telefonic. Agrogol este debitor AVAS cu 13.440,55 lei iar la licitatia de azi se vor vinde active cu un pret de pornire de 9.436 dolari.

Citeste articolul integral in Curierul National

Florin Cojocaru
Curierul National
 

25 octombrie 2006