Obişnuiţi cu sistemul clasic de încălzire prin intermediul centralei pe gaz cu radiatoare, românii au fost în ultimii ani reticenţi la încălzirea prin pardoseală. Perspectiva unei ierni cu facturi mai mari ar putea schimba această percepţie, motivat şi de faptul că se pot obţine reduceri de 20% la factură, potrivit experţilor chestionaţi de capital.ro.

Până în prezent majoritatea românilor care au apelat la încălzirea prin pardoseală sunt proprietari de case sau vile, în proporţie de 90%, şi foarte puţini care deţin apartamente noi. Explicaţia vine din faptul că apartamentele sunt deja echipate cu sistemul clasic de încălzire, pe când în cazul caselor opţiunea de încălzire este făcută de proprietar.

„Circa 90% din comenzile pe care le-am avut au mers spre case noi şi vile, ne aşteptăm însă ca în următorii ani acest sistem să fie tot mai des implementat şi la apartamentele din blocuri. Deocamdată există o reticenţă la proprietarii de apartamente, deoarece e greu să schimbi sistemul de încălzire centralizat cu unul prin pardoseală. E o chestiune de mentalitate", a declarat pentru capital.ro Dana Rulea, directorul importatorului Amass din Ploieşti.

Dezavantajul sistemului de încălzire prin pardoseală este dat de puterea electrică mare pe care o foloseşte, respectiv 8-9 kW în cazul unui apartament de 70 mp. Inconvenientul vine din faptul că apartamentele vechi, construite în perioada ceauşistă, folosesc o putere electrică subdimensionată, făcând imposibilă echiparea totală a locuinţei cu acest sistem de încălzire.

„La apartamentele vechi nu poate fi instalat acest sistem, deoarece nu există putere electrică suficient de mare. Apartamentele construite de Ceauşescu au o putere de 4-5 kW. Pentru a instala un sistem de încălzire prin pardoseală ai nevoie la un apartament de 70 mp de o putere instalată de 8-9 kW. La garsoniere se mai poate, pentru că au suprafeţe mici de 25-30 mp şi suportă", explică Sabin Cernea, directorul Carpaţi Service Bucureşti.

Costul investiţiei şi factura

Costul de implementare al sistemului de încălzire prin pardoseală - cu cablu electric - în cazul unei case de 100 mp, izolată corespunzător, este de circa 23 de euro/mp - inclusiv TVA, manoperă şi garanţie pe 15 ani.

„Prin covoraş electric, în cazul locuinţelor unde şapa nu mai poate fi ridicată, costul investiţiei este de 199 lei, plus TVA, şi eficienţa este aceeaşi ca în cazul cablului electric", ne-a informat Sabin Cernea.

 



Sursa

13 September 2010