Avantaje pentru blocurile cu mansarda
Ziarul Ziarul - 16.02.2006
 

Mansardarea aduce reducerea costurilor pentru intretinere si cresterea valorii imobilelor. Prin mansardare se rezolva, in parte, si lipsa locuintelor.

In functie de negocierile cu firma investitoare, proprietarii apartamentelor din blocurile mansardate pot avea o multime de beneficii.

SCHIMBAREA INSTALATIILOR

Unul din avantajele mansardarii este reducerea cu pana la 50% a facturii la intretinere pe timp de iarna. Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, ne-a declarat ca reducerea costurilor la intretinere este rezultatul
reabilitarii termice a blocului mansardat (mansardarea implica si reabilitarea termica a intregii constructii). Practic, se schimba instalatiile, se izoleaza si se zugravesc peretii exteriori, iar tamplaria de la partile comune ale blocului este inlocuita cu geamuri termopan. In acest fel se pierde mai putina caldura, iar locatarii platesc mai putin la costurile de intretinere.

LOCUINTE MAI SCUMPE


Prin investitiile in bloc creste si valoare apartamentelor. Mansardarile se fac, de regula, la blocuri cu patru etaje. Cheltuielile cu reabilitarea termica sunt suportate de firma care face mansardarea. In schimp, proprietarii imobilelelor trebuie sa isi dea acceptul pentru construirea unui nou etaj, al carui proprietar este firma investitoare. Pana in prezent, astfel de masardari au fost efectuate in Sibiu, Mangalia si Targoviste.

CONSULTANTA SI AVIZE

Asociatiile de proprietari care vor sa permita mansardarea au nevoie in primul rand de consultanta juridica. Pe de alta parte, firma investitoare trebuie sa obtina o serie de avize (urbanism, mediu, pompieri, Distrigaz, Electrica etc.). Oricum, mansardarea poate fi o solutie pentru penuria de locuinte.

Diana Radu
Ziarul Ziarul
 

16 februarie 2006