Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 de euro sau de 3.000 de euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Avansul platit pentru Prima Casa va fi de maximum 3.000 de euroPersoanele care vor contracta împrumuturi prin programul Prima Casa vor plati, în medie, cu 42-49% mai putin pe dobânzi decât platesc în conditiile actuale de creditare, a precizat ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea.

La finalul sedintei de ieri a Guvernului, în care au fost adoptate normele de aplicare ale programului Prima Casa, seful Executivului a precizat ca „s-au pus anumite conditii maximale bancilor în ceea ce priveste costul finantarii".

„Bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR (media la împrumuturile interbancare pe piata europeana) la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR (dobânda la creditele interbancare pe piata interna) la 3 luni la creditele în lei.

Astfel, pentru nivelul EURIBOR de vineri, de 1,28% pe an, dobânda anuala la creditele în euro ar fi de maximum 5,28%, fata de 11-12% pe an, cât e în prezent pe piata", a explicat Boc.

Durata maxima a unui credit contractat prin „Prima casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Premierul Emil Boc a afirmat ca va fi instituita o ipoteca de rangul I asupra locuintei, „care nu poate fi înstrainata timp de cinci ani de la data dobândirii".

„O persoana care doreste sa ia un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani prin programul Prima Casa va trebui sa plateasca un avans de 5% si o dobânda totala de maximum 41.000 de euro pe aceasta perioada, fata de 81.000 de euro cât ar trebui sa plateasca în conditiile actuale de creditare.

Pentru un credit 55.000 de euro, dobânda prin programul guvernului ar fi de cel mult 45.000 de euro, fata de 90.000 de euro, în prezent, iar pentru un împrumut de 60.000 de euro, dobânda platita pe cei 25 de ani de creditare ar fi de maximum 50.000 de euro, fata de 98.000 de euro cât ar ajunge în conditiile de fata", a mai explicat seful Guvernului.

Emil Boc a mai afirmat ca bancile nu vor avea voie sa perceapa comision pentru rambursare anticipata si nici sa modifice unilateral contractul de creditare.

„Persoanele care vor sa ia un astfel de credit trebuie sa nu detina si sa nu fi detinut în proprietate o locuinta, individual sau la comun si sa nu fi derulat vreun credit ipotecar, declaratiile în acest sens urmând sa fie facute la notariat, pe propria raspundere", spune seful Executivului.

El a mai explicat ca bancile mai trebuie sa îndeplineasca conditiile de prudentialitate bancara stabilite de BNR si „sa verifice îndeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului".

Bancile trebuie sa aiba acoperire la nivel national si judetean

Potrivit normelelor de aplicare ale programului Prima Casa, bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba acoperire teritoriala la nivel national si judetean.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a adaugat, la finalul sedintei de Guvern, ca mai multe persoane pot sa devina eligibile „în conditiile reducerii costurilor cu dobânzile si comisioanele".

Sursa

15 June 2009