0-633-13dobanzi_northfoto.jpgCreditele ipotecare fara avans sunt mai scumpe decat cele cu avans, au anuntat ieri reprezentantii Volksbank.

Creditele pentru locuinte cu avans de 25% sunt acordate de banca cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 7,83% in cazul in care imprumutul este contractat in lei sau in euro, in timp ce in cazul in care banca finanteaza integral achizitia unei proprietati, dobanzile practicate ajung la 9,5%, a declarat Roxana Bolocan, directorul de retail al bancii.

Banca acorda si finantari in franci elvetieni. La imprumuturile ipotecare contractate in aceasta valuta dobanda efectiva creste cu un punct procentual in cazul imprumutului fara avans fata de situatia in care acesta ar contribui cu 25% din valoarea proprietatii.

Cei care doresc sa ia un credit fara avans trebuie sa mai respecte cateva conditii: venituri nete de 2.250 de euro, sa primeasca salariul intr-un cont deschis la Volksbank, respectiv sa achizitioneze un imobil construit dupa 1977. Aceste masuri suplimentare sunt luate de banca pentru a se acoperi in situatia in care clientul nu mai ramburseaza imprumutul.

Si perioada poate mari dobanda

Practica Volksbank nu este singulara. BRD practica dobanzi mai mari la ipotecare pentru clientii care nu au avans si care se imprumuta pe perioade mai mari de timp.

Aceasta banca acorda imprumuturi cu dobanzi nominale de 5,75% pentru clientii care au un avans ce reprezinta cel putin 20% din valoarea proprietatii pe care umeaza sa o achizitioneze si care se indatoreaza pe cel mult 20 de ani.

Cei care au avansul mentionat, dar urmeaza sa ramburseze imprumutul intr-o perioada mai mare de 20 de ani sunt taxati cu o dobanda nominala de 6%. Dobanda urca la 6,25% pentru cei care au avans mai mic de 20% si se indatoreaza pe mai mult de 20 de ani.

Dobanzile BRD sunt fixe numai in primul an de rambursare a imprumuturilor. Pe de alta parte, Alpha Bank, care acorda si credite ipotecare fara avans, nu mareste dobanzile in cazul acordarii acestor imprumuturi.

 

Sursa

13 July 2007