După patru ani de tărăgănare, autostrada Bucureşti-Ploieşti pare să se apropie de final. Ultimii kilometri de autostradă ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an. S-au găsit deja bani pentru exproprieri, dar şi pentru forţa de muncă pe şantier, căci numărul muncitorilor a crescut puternic în ultimele săptămâni.

21062-20419-foto_8.jpgÎn goana pentru ultimii kilometri de autostradă, şantierul pare că s-a transformat radical. Muncitorii s-au dublat în ultima lună, la fel şi utilajele, notează Mediafax. Oficialii au găsit şi banii necesari pentru terenurile din Pipera, ultimele care mai trebuie expropriate. Cu toate acestea, stadiul actual al lucrărilor este undeva la 50%. Unele porţiuni sunt finalizate integral, dar la altele nu s-a lucrat absolut deloc. De exemplu, de la Colentina la şoseaua de centură nu s-a săpat deloc, pentru că statul nu a avut bani de exproprieri până acum. Acum însă, a început campania de exproprieri. Proprietarii din Pipera au primit deja vestea că trebuie să se mute. Preţul maxim primit de ei nu va depăşi 20 euro/mp.

Toate lucrările la autostrăzi anunţate de oficiali au fost amânate anul acesta

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), preţul pe kilometru între Moara Vlăsiei şi Bucureşti este de aproximativ 9,4 mil. euro, faţă de 5,6 mil. euro în cazul celui de-al doilea tronson. Spre comparaţie, la Autostrada Transilvania compania americană Bechtel cerea 14,7 mil. euro per kilometru, tarif care a fost redus ulterior la 6,9 mil. euro/km.

La începutul anului, CNADNR anunţa că va inaugura anul acesta 83 km de autostradă, la care s-ar fi adăugat 34 km de centuri ocolitoare la nivel de autostradă. La jumătate anului, Compania Naţională de Drumuri a revenit asupra declaraţiilor şi a anunţat că anul acesta autostrăzile se vor finaliza numai parţial, precum Medgidia-Constanţa, care este deja dată în folosinţă pe un singur sens şi Arad-Timişoara, la care se adaugă variantele de ocolire la standard de autostradă ale oraşelor Constanţa şi Arad.

CITEŞTE ŞI Lucrările la autostrada Bucureşti-Ploieşti: 10 km asfaltaţi în 4 ani. Vezi cum arată autostrada!




19 September 2011