Ministrul Radu Berceanu a anunţat că lucrările vor fi oprite până în februarie, timp în care vor avea loc negocieri cu constructorul.

După inaugurarea tronsonului de 42 de kilometri, dintre Turda şi Gilău, lucrările la Autostrada Transilvania vor fi sistate până în cursul lunii februarie, timp în care vor avea loc o serie de negocieri cu constructorul, compania americană Bechtel.

Anunţul a fost făcut sâmbătă, la Cluj-Napoca, de ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

„După 1 decembrie ne îndreptăm spre nişte negocieri cu cei de la Bechtel. I-am anunţat că trebuie să discutăm clar şi categoric despre trei lucruri.

Unu, ce facem în 2009, 2012 şi în general. Le-am spus că doresc să stabilim clar ce facem în 2009 şi să şi facem, să ştim clar cât costă, nu că facem şi om vedea cât costă.

Doi, dacă putem până în 2012 să ajungem de la Cluj la Borş, la graniţă, şi trei, dacă putem deschide discuţia ca de la Braşov la Cluj ori să ia lucrările în concesiune, ori să le lase deoparte", a explicat ministrul Berceanu.

Contract cu multe semne de întrebare

Oficialul român a adăugat că noile negocieri vor avea în vedere aspectul financiar
din cauză că în contractul încheiat cu statul român nu sunt fixate nişte costuri, ci doar nişte „ţinte".

„Cert este că în a doua parte a lui decembrie, în ianuarie şi până spre jumătatea lui februarie nu se prea lucrează, iar în această perioadă vom discuta, la toate capitolele, inclusiv la preţuri. Contractul este de aşa natură că nu există preţuri sau termene, ci doar preţuri şi termene-ţintă.

Am dat contractul la mai multe case de avocatură şi toate ne-au spus că aşa ceva nu au văzut. Ei au venit cu cei mai buni avocaţi de la Londra, iar la noi
s-a venit cu juristul de pe stâlp", a mai spus Berceanu.

În replică, oficialii Bechtel susţin că nu ştiu nimic despre vreo renegociere a contractului şi că nicio autoritate din România nu s-a referit încă oficial la acest aspect.

Sursa

16 November 2009