Autoritatile locale vor decide:

ROMANIA LIBERA - 18.04.2005
Obligativitatea asigurarii locuintei

          Potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan, in viitorul apropiat "ar putea exista o abordare locala a asigurarii obligatorii a locuintei". Acesta a precizat ca, recent, a avut o discutie cu prefectul Capitalei, Mioara Mantale, cu privire la problema riscului de cutremur si ingrijorarea bucurestenilor in raport cu acesta. "Prefectul Capitalei a aratat un interes deosebit pentru o abordare locala a asigurarii obligatorii a locuintei.

          Cel putin la nivelul Bucurestiului, plata primei de asigurare s-ar putea face o data cu plata taxelor si impozitului la administratia financiara. Este vorba de o suma modica, care sa fie accesibila populatiei. Ne-am gandit la o suma asigurata, sa zicem, nu mai mult de 25-30.000 de euro, echivalent in lei. Proiectul este deschis si cred ca aceasta abordare ar putea fi mai usor de aplicat", a declarat Nicolae Crisan.

           Uniunea Europeana permite tarilor membre sa introduca asigurari obligatorii acolo unde acestea apreciaza ca este necesar. In tari precum Franta sau Germania, problema riscurilor catastrofale este abordata tot la nivelul autoritatilor locale. Adica, acestea hotarasc pentru ce categorii de riscuri pot crea obligativitatea comunitatilor de a incheia asigurari.

          "A existat, in 2003, un proiect de lege, sustinut atat de Banca Mondiala, cat si de fosta guvernare, prin care se dorea asigurarea riscurilor de cutremur, incendiu si inundatii la nivelul intregii tari. Primele erau destul de mari, pentru ca acopereau mai multe riscuri, iar populatia nu vedea utilitatea unei astfel de asigurari. Acum vorbim de o piata libera, de autonomie locala si cred ca printr-o asemenea solutie ar putea fi rezolvate temerile si ingrijorarile oamenilor", a subliniat Crisan.

Un articol de Dana Dobre

18 April 2005