Autoritatile de la Bucuresti cer explicatii pentru pretul mare al gazelor rusesti
Averea - 06.01.2006
 

Noul contract de furnizare a gazelor incheiat intre rusi si ucraineni a inceput sa nasca tot mai multe intrebari privind adevaratul pret al gazului livrat de Gazprom. Ministrul Economiei si Comertului, Codrul Seres a anuntat public ca a solicitat conducerii companiei Wintershall, firma care impreuna cu Gazprom controleaza WIEE, intermediarul importurilor de gaze, sa prezinte datele exacte privind costurile de transport al gazelor naturale din Rusia spre Romania, pana la intrarea in tara pentru a verifica diferentele dintre pretul impus firmelor romanesti si cel perceput Ucrainei.

"Vrem sa verificam de ce pentru Ucraina se vehiculeaza 230 de dolari/mia de metri cubi, cand de fapt, ei vor plati 95 dolari/mia de metri cubi. Vreau sa aflam fiecare pas din traseul de import al gazelor naturale, de cand pleaca de la rusi si pana la granita", a spus Codrut Seres.

El a mentionat ca este posibil ca diferentele de pret sa fi rezultat din reducerea acordata Ucrainei pentru cantitatile de gaze cumparate, mai mari decat cele contractate de firmele romanesti. "Nu cred ca este vorba de spaga sau de un tratament incorect aplicat companiilor romanesti fata de alte societati, dar vrem sa vedem care este situatia", a tinut sa explice ministrul.

In replica, Serghei Kuprianov, purtatorul de cuvant al Gazprom a declarat ca toate chestiunile legate de politica de preturi pentru gazele de export catre Romania sunt clarificate prin formula de calcul cuprinsa in contractele respective. Factura perceputa Romaniei in decembrie 2005 a fost de 254 de dolari/mia de metri cubi, pretul mediu platit in cursul anului trecut fiind de 235 de dolari/mia de metri cubi. Romania va cumpara gaze de la Gazprom pana in 2030. Intre timp, Guvernul continua sa discute solutiile de producere a energiei din surse alternative luand in discutie si cel mai pesimist scenariu, potrivit caruia tara noastra ar trebui sa traverseze o perioada in care nu poate importa gaz. Seful Executivului a anuntat, de altfel, ca e cazul sa ne pregatim sa facem fata unei simulari a sistarii complete a aprovizionarii cu gaz.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a mentionat insa ca prioritara dublarea, pana la sfarsitul anului 2007, a capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale, de la trei la sase miliarde de metri cubi, intr-un proces de crestere a rezervelor care va continua pana in anul 2010. De asemenea, primul-ministru a anuntat si aprobarea de catre Executiv a demararii studiului de fezabilitatea pentru realizarea pe Dunare a hidrocentralei de la Macin. Un alt proiect menit sa aduca Romaniei un surplus de energie, se vrea a fi constructia centralei electrice cu statie de pompare de la Tarnita, care va utiliza pe timp de noapte o parte din energia produsa de grupurile 2 si 3 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda. Potrivit lui Seres, unitatea 2 de la Cernavoda va intra in functiune pana in luna mai a acestui an, functionand la 40% din capacitate. Pentru grupurile 3 si 4, oficialitatile promit ca studiul de fezabilitate va fi incheiat pe 15 ianuarie.

Tariceanu a mai cerut MEC sa prezinte in termen de sase luni proiectul de racordare a Romaniei si Ungariei la conductele de transport de gaze din vestul Europei, precum si informatii privind privatizarea complexelor energetice Turceni si Rovinari. MEC va mai trebui sa faca o analiza privind eficienta utilizarii carbunelui in raport cu gazele naturale si pacura pentru centrale termice, cat si de trecere a unor centrale termice de pe gaze pe carbune.


Cristina Nedelcu - Averea
 

6 January 2006