CJ Cluj cere 76 de hectare rezervate pentru furnizorii companiei finlandeze. Producătorul de telefoane ar mai rămâne doar cu terenul ocupat de fabrică.

21664-144248maxim.jpgAutorităţile clujene vor să recupereze o parte importantă din facilităţile acordate Nokia, mai ales după ce producătorul finlandez de telefoane a anunţat că va sista producţia de la Jucu. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat că instituţia pe care o conduce negociază cu Nokia preluarea a 76 de hectare de teren, din cele 90 acordate companiei, din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu, pe care nu au venit subcontractorii şi furnizorii promişi de Nokia.

Alin Tişe a declarat că Nokia dispune în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu de 90 de hectare de teren, în aşa-numitul "Nokia Village", din care doar 14 hectare sunt ocupate de halele fabricii de telefoane mobile, restul trebuind să fie ocupat de furnizori şi subcontractori ai companiei finlandeze, care, însă, nu au mai venit. "Am discutat cu oficiali ai Nokia despre situaţia fabricii de la Jucu. Nokia are prima opţiune de a vinde sau a subcontracta aceste hale, însă, în calitate de proprietar al terenului, am solicitat Nokia să se limiteze la suprafaţa de teren pe care o ocupă fabrica, de 14 hectare, iar cealaltă suprafaţă nefolosită, de până la 90 de hectare, şi pentru care nu a adus subcontractori şi furnizori, să reintre în patrimoniul judeţului. Dacă nu vom avea o înţelegere amiabilă, vom analiza în CJ Cluj posibilitatea ca acest teren să reintre în patrimoniul nostru şi să poată fi concesionat altor firme. CJ Cluj nu-şi permite să ţină o investiţie în infrastructură de 15 milioane de euro strict numai pentru halele care ocupă doar 14 hectare de teren. Până la 90 de hectare cât are "Nokia Village", adică 76 de hectare, este teren nefolosit pe care Nokia trebuia să îl folosească pentru aducerea subcontractorilor şi furnizorilor şi sper să putem oferi terenul viabilizat, de 140 de hectare în total, şi altor firme interesate", a spus Alin Tişe, citat de Mediafax.

BYD, Hansaprint, Elander şi Stora Enso nu vor mai ajunge la Jucu

Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu are în total 154 de hectare, din care 90 de hectare au fost acordate pentru "Nokia Village" - 14 hectare pentru fabrica Nokia, iar restul pentru furnizori şi subcontractori, pe care Nokia se angajase iniţial să îi aducă, precum firma chineză BYD - producător de componente pentru telefoane mobile, firmele Hansaprint şi Elander - producători de manuale şi cărţi tehnice pentru telefoanele Nokia şi firma Stora Enso, care produce ambalaje pentru telefoane mobile.

Cele patru companii urmau să investească în "Nokia Village" peste 60 de milioane de euro şi să creeze peste 2.500 de locuri de muncă, dar nu au mai deschis nicio investiţie în Parcul Industrial Tetarom III după venirea Nokia.

În Parcul Industrial Tetarom III, în urma investiţiilor CJ Cluj, se asigură opt kilometri de drumuri asfaltate, şi există reţele de energie electrică, gaze naturale, apă, canalizare şi telecomunicaţii.

Potrivit planurilor iniţiale, în "Nokia Village" urmau să se construiască şi o clinică de medicina muncii, spaţii comerciale, un hotel şi o şcoală profesională, unde compania Nokia urma să îşi pregătească viitorii angajaţi, dar nici acestea nu au fost realizate. Alin Tişe declara, în 18 octombrie, că producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy şi Grupul ZTE, unul dintre cei mai mari producători chinezi de echipamente telecom, sunt interesate de preluarea halelor fabricii Nokia de la Jucu, după închiderea acesteia.

Nokia a anunţat, în septembrie, că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.


Sursa

24 October 2011