Grupul austriac Raiffeisen, prin divizia de dezvoltare imobiliară Raiffeisen Evolution, şi-a înfipt steagul în mijlocul zonei de nord a Capitalei, cea mai bogată din oraş, fiind pregătit să "atace" prin construcţia propriului mall centrul comercial Băneasa, controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte.

24007-promenada1.jpgAustriecii au ajuns la un grad de ocupare de aproape 70% a proiectului Promenada Mall, cu un an şi jumătate înaintea inaugurării. Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă de aproape 36.000 de metri pătraţi, jumătate cât mallul din Băneasa, şi au semnat contracte cu retaileri precum Billa, Flanco, H&M, C&A sau Inditex (Zara), potrivit informaţiilor ZF.

Proiectul este construit de firma Strabag şi finanţat de Raiffeisen Viena, astfel că se poate vorbi despre o afacere austriacă pe toate planurile. Situat în zona de nord a oraşului, lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu şi mărginit de trei artere importante (şoseaua Pipera, Calea Floreasca şi bd. Barbu Văcărescu), Promenada Mall va deservi o zonă de birouri cu o suprafaţă de circa 150.000 mp la momentul finalizării construcţiei.

Cu ce chiriaşi vine Promenada Mall

Cu lucrările de-abia începute şi livrarea programată peste 18 luni, mallul Promenada din nordul Capitalei a atras deja semnăturile unor companii precum Billa, Flanco, Intersport, Inditex, C&A sau H&M.

Mallul Promenada din nordul Capitalei, care va fi situat între Calea Floreasca, şoseaua Pipera şi bulevardul Barbu Văcărescu, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, va încerca să atragă un număr cât mai ridicat din actualii clienţi ai zonei comerciale Băneasa, care în prezent reprezintă cea mai puternică destinaţie de cumpărături din Bucureşti şi din ţară.

Ziarul Financiar a obţinut o primă listă cu retailerii care au semnat deja contracte pentru închirierea unor spaţii în proiectul dezvoltat de compania austriacă Raiffeisen Evolution, iar cea mai mare parte a ancorelor, magazinele pe suprafaţă mare, au fost deja stabilite. Programat pentru deschidere în luna octombrie 2013, Promenada Mall are deja un grad de ocupare de aproape 70% din suprafaţa închiriabilă de 36.000 de metri pătraţi, potrivit informaţiilor ZF.

La primul nivel, aflat la subsol, cele mai mari spaţii vor fi ocupate de către un magazin Flanco şi un supermarket Billa, în timp ce Hervis şi Drogerie Markt vor ocupa alte spaţii importante la acest etaj.

Astfel, pe zona de food cel puţin, dezvoltatorii proiectului au ales să creeze spaţiu doar pentru un supermarket, în timp ce în zona Băneasa funcţionează un hipermarket Carrefour, cu vânzări anuale de aproximativ 100 de milioane de euro.

Cu alte cuvinte, Carrefour-ul din Băneasa nu va fi afectat serios de mallul Promenada, în condiţiile în care un supermarket Billa are, în medie, vânzări de 5-6 milioane de euro.

Alte zone din Băneasa care nu vor fi afectate de deschiderea mallului Promenada sunt magazinul de bricolaj Bricostore, jucătorii din industria mobilei Mobexpert şi IKEA sau cinematograful inaugurat anul trecut, în condiţiile în care proiectul de la Floreasca nu va avea spaţii destinate acestor activităţi.

La capitolul îmbrăcăminte, în schimb, trei dintre cei mai mari jucători la nivel european, prezenţi şi pe piaţa localăInditex, H&M sau C&A -, şi-au "rezervat" deja spaţii de peste 1.500 de metri pătraţi în Promenada pentru a fi mai aproape de angajaţii companiilor din zonă, care se pot transforma în clienţi.

În mijlocul unei zone de birouri

Până la finalizarea construcţiei mallului, de jur împrejurul proiectului vor fi funcţionale spaţii de birouri cu o suprafaţă de circa 150.000 de metri pătraţi, închiriate către bănci precum Royal Bank of Scotland, Volksbank sau Raiffeisen sau companii ca Oracle, Agip, Holcim, Bayer, PwC, Colgate-Palmolive sau Huawei.

În plus, până la finalizarea mallului ar urma să fie dat în folosinţă şi pasajul care face legătura cu zona Pipera, în timp ce la câteva minute distanţă se află şi cele mai scumpe zone rezidenţiale din Bucureşti, precum Dorobanţi, Primăverii sau Şoseaua Nordului, de unde ar putea fi atraşi alţi clienţi.

Ţinând cont că mallul Promenada nu va avea cinematograf, la ultimul etaj va fi amenajată zona de food-court, precum şi un centru de fitness, operat de compania Pure Fitness. Proiectul prevede şi o zonă de bowling şi biliard, iar pe acoperiş va fi amenajată o terasă.

Reprezentanţii Raiffeisen Evolution şi ai companiei Krammer & Wagner, care se ocupă de închirierea spaţiilor, nu au confirmat lista de chiriaşi până la închiderea ediţiei.

Proiectul va avea şi o parcare subterană cu 1.300 de locuri, investiţia fiind finanţată printr-un credit de 95,5 milioane de euro obţinut în luna decembrie de la Raiffeisen Viena.

Constructorul proiectului este o altă firmă austriacă - Strabag - care este şi unul dintre acţionarii companiei dezvoltatoare Raiffeisen Evolution. Promenada face parte dintr-un proiect mixt, denumit Floreasca City, care mai cuprinde şi clădirea de birouri Sky Tower, care la momentul inaugurării va deveni cel mai înalt imobil din Bucureşti, cu o înălţime de peste 135 de metri.

La începutul crizei, cele două proiecte au fost amânate pentru câţiva ani.

 

Sursa

24 March 2012