Afacerea „Polus“, initata de finantatorul clubului CFR Ecomax, Paszkany Zoltan Arpad care viza construirea unui centru comercial de tip mall pe un teren de lânga Cluj-Napoca, luat ilegal in perioada guvernarii taraniste, este la un pas de a esua.

Daca pâna anul trecut cel care patrona afacerea Polus era controversatul Paszkany Zoltan Arpad, acum, cei care ar putea ramâne cu buzele umflate sunt oamenii de afaceri de la fondul austriac de investitii Immoeast, care au achizitionat, de curând, centrul Polus Center Cluj, aflat in constructie la iesirea din Cluj-Napoca spre Oradea, cu 210 milioane de euro.

Tribunalul Comercial Cluj a decis recent anularea contractului de vânzare-cumparare a celor 35 hectare pe care urma sa fie amplasat Centrul Comercial Polus, incheiat in anul 1999 intre Agroindustriala SA si Polus. Terenul situat in zona cunoscuta de clujeni sub numele de „Sapca Verde“ a intrat in posesia firmei Polus Transilvania, patronata de Paszkany Zoltan Arpad, in 1998, in urma unor decizii ale fostului prefect, Alexandru Farcas, si al presedintelui de atunci al FPS Cluj, Radu Sårbu. Terenul, aflat atunci in proprietatea Statiunii de cercetare a USAMV, a fost dat la SC Agroindustriala SA, care, la rândul ei, l-a vândut la un pret cu mult sub cel al pietei firmei Polus Transilvania.

Desi un director a fost condamnat, Polus a ramas cu terenul

Tranzactia a intrat in atentia organelor de cercetare penala, iar fostul director al SC „Agroindustriala“ S.A. Cristian Istratescu a fost condamnat pentru fals in declaratii. Cu toate acestea, pe latura civila, sentinta de condamnare nu a avut nici un efect, Polus ramânând cu pamântul.

Urmasii fostilor proprietari ai terenului au atacat insa in urma cu doi ani, in instanta, actul prin care Polus a intrat in posesia pamantului, solicitând anularea acestuia. Astfel, printr-o hotaråre a Tribunalului Comercial Cluj se constata nulitatea absoluta a inscrisului „act de parcelar si contract de vânzare-cumparare“ referitor la contractul de achizitionare a pamåntului de catre Polus de la Agroindustriala SA.

Sentinta este executorie, insa Polus a solicitat suspendarea aplicarii ei, cerere care va fi judecata la sfârsitul acestei saptamâni la Curtea de Apel Cluj. Totodata, firma patronata de Paszkany Arpad a atacat cu apel sentinta prin care terenul a fost restituit societatii Agroindustriala.

Precizam ca SC Polus Transilvania Companie de Investitii, care detinea cele 35 hectare, a fost vânduta anul trecut fondului austriac de Investitii Immoeast cu suma-record de 210 milioane de euro.

Immoeast ar trebui sa intre in posesia centrului comercial in mai multe etape, pe masura ce spatiile comerciale ale acestuia vor fi inchiriate. In prezent exista contracte de inchiriere semnate pentru mai mult de jumatate din spatiul inchiriabil. Intre viitorii chiriasi se numara retailerul Carrefour, retelele de magazine de haine si accesorii Zara, Pimkie, Reebok, Intersport si Bershka. In total, centrul ar trebui sa cuprinda 200 de magazine si restaurante, precum si un complex de sali de cinematograf.

Sursa

30 January 2007