Cifre de groază pe piaţa imobiliară din Australia. În primele trei luni ale lui 2011, preţul locuinţelor australiene a înregistrat cel mai puternic declin din anul 2008.

AustraliaAnul acesta a adus o creştere a costurilor de împrumut pe piaţa creditelor în Australia, conform datelor Bloomberg. Ca o reacţie în lanţ, a scăzut preţul mediu pentru locuinţele finisate din opt oraşe australiene importante. Micşorarea este cu 1,7% comparativ cu trimestrul anterior, cea mai însemnată diminuare de preţ din ultimii trei ani.

În capitala Queensland - Brisbane, s-a redus semnificativ şi numărul tranzacţiilor, ca urmare a inundaţiilor ce au lovit statul din decembrie 2010 şi până în ianuarie 2011.

Dobânzile au fost majorate în repetate rânduri din toamna lui 2009, dar momentan Banca Centrală a Australiei menţine rata dobânzii la 4,75%, deoarece economia statului Queensland se luptă să-şi revină după pierderile suferite în urma calamităţilor naturale. Ca urmare a inundaţiilor, pe piaţa imobiliară zonală „nici iarba nu mai creşte", după spusele economiştilor australieni.

Nici Melborne nu a fost scutit de o nouă criză imobiliară, pe această piaţă preţul proprietăţilor a scăzut cu 2,5% faţă de trimestrul anterior, ajungându-se şi aici la cele mai mici valori din ultimii trei ani.

În Sydney preţul locuinţelor s-a micşorat cu 1,8%.

Oricum, rezistenţa pieţei imobiliare a uimit observatorii internaţionali, care anunţaseră pentru Australia una dintre cele mai puternice prăbuşiri internaţionale, din cauza supraevaluării exagerate a preţurilor locuinţelor.

Australia a reuşit până acum să evite un crah din câteva motive:

• Cererea de locuinţe este foarte mare, datorită creşterii rapide a populaţiei
• Un val puternic de imigranţi în perioada 2004-2007
• Suprafaţa media a gospodăriilor australiene se micşorează
• Criteriile de acordare a împrumuturilor sunt mai stricte decât în S.U.A.
• Nivelul dobânzii ipotecare a fost menţinut la un minim istoric

La finalul lui 2008, guvernul a sărit în ajutorul australienilor care îşi cumpără o primă locuinţă prin introducerea unul pachet stimulativ. Valoarea stimulentelor se ridică la 7,24 miliarde dolari, adică aproape 1% din PIB. Acest program guvernamental are ca scop creşterea numărului de proprietari de prima casă, astfel că s-a majorat garanţia oferită de stat pentru casele nou construite.

Citeşte şi:

27 June 2011