Scaderea veniturilor ar putea diminua accesul la finantare pentru cea mai mare parte a populatiei din Romania.

Tintele macroeconomice negociate de executiv cu FMI nu se limiteaza strict la reducerea cheltuielilor bugetare, prevazand si posibilitatea ca in masura necesitatii sa fie majorate atat taxa pe valoarea adaugata, cat si cota unica.

Daca acest scenariu se va produce, pentru investitorii, dar si pentru clientii de pe piata imobiliara luminita de la capatul tunelului imobiliar nu se va vedea nici in acest an.

Dupa un prim trimestru in care se parea ca piata incearca sa tureze usor motoarele, notarii consemnand o crestere cu 2% a numarului de tranzactii imobiliare, perspectivele intrevazute pentru perioada urmatoare arata din nou sumbru. Programul de cumpatare a sistemului bugetar de salarizare va dobori definitiv si asa deja ranita piata rezidentiala.

O serie de analisti si operatori din zona imobiliara considera ca in noile conditii de piata revenirea sectorului nu se va mai produce in 2010. Piata rezidentiala va fi puternic afec­tata de masurile de austeritate impuse de FMI si Guvernul Romaniei.

Din cauza cresterii somajului si a scaderii puterii de cumparare si in contextul devalo­rizarii leului in raport cu euro, vom asista in perioada urmatoare la o reducere a preturilor imobilelor scoase spre vanzare, declara Gabriela Enescu. In mod normal, aceasta ar fi o veste buna pentru cei care vor sa cumpere, daca deprecierea valorii proprietatilor nu ar fi fost insotita si de diminuarea puterii de cumparare a romanilor.

Scaderea preturilor se va resimti in special in cazul achizitiei de proprietati noi (apartamente, vile). De asemenea, si piata inchirierilor va inregistra probabil in perioada urmatoare reduceri de pret, veniturile chiriasilor fiind afectate de scaderea puterii de cumparare", adauga directorul CFI.

Va creste, de asemenea, numarul imobilelor scoase la licitatie de banci, imobile apartinand clientilor rau-platnici. Si dezvoltatorii imobiliari se vor confrunta in continuare cu probleme legate de sustinerea de catre banci a proiectelor in derulare. Acestea vor aborda in aceasta perioada o prudenta excesiva, mai crede Gabriela Enescu.

Sursa

13 May 2010