Caderea pietei vilelor s-a accentuat in una dintre cele mai cautate destinatii - Grecia . Taxa pe avere a dinamitat cererea de vile in aceasta tara mediteraneana.

14447-81.jpgMajorarea impozitului pe pro­prie­tatile de lux a descurajat cumparatorii bogati, fapt care a provocat o prabusire a preturilor acestora in cele mai exclu­siviste zone ale Greciei. Incer­titudinile economice i-au alungat pe investitorii greci in Franta si Londra, in timp ce Mykonos si alte insule, alta­data cele mai cautate de catre clientii bogati, au intrat intr-un con al uitarii.

La inceputul verii, guvernul elen a anuntat noi taxe, care urmareau, in opi­nia Executivului, sa ieftineasca proprie­tatile din Grecia, ca parte a unui pr­ogram de impulsionare a pietei imo­biliare. Pachetul de masuri luate de gu­vernul elen, la sfarsitul lunii aprilie, a pre­vazut eliminarea impozitului pe pro­prietate de 1% si reducerea taxei de trans­fer (vanzare) de la 11% la 10%. De ase­menea, si impozitul pe castigul de capi­tal a fost anulat. Cu toate acestea, pentru locuintele nou construite, TVA a fost majorata de la 19% la 21%, fapt care a anulat partial efectul reducerii taxelor si impozitelor mentionate. In plus, gu­vernul de la Atena a impus o noua taxa anuala pe proprietatile scumpe. Astfel, proprietarii imobilelor valorand peste 500 de mii de euro trebuie sa plateasca 0,1% din aceasta suma. Pentru proprie­tatile imobiliare care depasesc 5 mili­oane de euro, taxa pe avere este de 2%.

Grecia, dupa aplicarea taxei pe avere

In numai cateva luni de la aplicarea acestor masuri fiscale, pe piata locuin­telor preturile s-au prabusit, cel mai mult suferind imobilele de lux. Panicati, multi proprietarii incearca acum sa scape de vilele pentru care trebuie sa plateasca taxe mai mari, ca urmare a aplicarii masurilor de austeritate de guvernul elen. Potrivit rapoartelor agen­tiilor locale, preturile proprietatilor de lux de pe insulele grecesti s-au redus cu pana la 45% in cateva luni.

Publicatia „Pro­perty Wire" da ca exemplu o vila neterminata aflata in Mykonos, scoasa la vanzare de o firma de brokeri imobiliari din Atena (Ploumis Sotiropoulos) pentru 500.000 de euro, fata de un pret initial de doua milioane de euro. Aceeasi firma vinde o alta proprietate, o locuinta cu trei dormitoare aflata pe Corfu, al carei pret a fost redus de la 1,4 milioane de euro la 750.000. Ieftinirea a cuprins in egala masura si proprietatile de pe continent.

Spre exemplu, o alta proprie­tate ofertata prin Ploumis Sotiropoulos in Ekali are un pret mai mic cu 48%, vila de 4.800 mp fiind acum la vanzare pentru doua milioane de euro.

Piata locuintelor scumpe era oricum afectata din cauza crizei economice din Grecia, insa decizia guvernului de la Atena de impunere a unor taxe supli­men­tare pe proprietatile de peste 500.000 de euro plus o taxa noua pentru cele care depasesc valoarea de 5 mili­oane de euro a complicat si mai mult existenta dez­voltatorilor si vanzatorilor de imobiliare din Grecia. „Revizuirea fis­cala este cu siguranta o preocupare pen­tru inves­titorii in proprietati imobiliare din Gre­cia. Aceste masuri tintesc in mod special end-user-ul bogat", spune Liam Bailey, seful Departamentului resi­den­tial re­search al Knight Frank.

Aparent, Executivul elen si-a atins scopul, preturile imobilelor de locuit s-au ieftinit. Dar chiar si la aceste preturi mult reduse, cei bogati se feresc sa cumpere. Analistii locali spun ca nu doar noutatile in materie fiscala i-au speriat pe clienti. Actiunile de protest, dege­nerate in revolte si greve, au devenit obis­nuite in Grecia, iar acest lucru este dau­nator pentru afacerile cu proprietati de lux intr-o tara in care turismul este principala ramura a economiei. Unele ambasade, cum este cea a Marii Britanii, au transmis deja avertismente ceta­tenilor sai privind riscul unor perturbari ale traficului din cauza grevelor.
Romania, inca indecisa

O initiativa de taxare a averilor a fost propusa si in Parlamentul Romaniei inca din primavara.

Astfel, potrivit pro­iec­tului de lege depus la Camera De­putatilor de catre Mugurel Suru­­paceanu, persoanele fizice rezidente si nere­zidente ar avea obligatia sa-si „faca anual autoevaluarea averii si, in cazul in care aceasta depaseste 500.000 de euro, sa declare impozitul pe avere..., baza de impozitare pentru cal­culul impozitului fiind constituita din ansamblul bunu­rilor si veniturilor impozabile".

Impo­zitul pe avere datorat este, potrivit pro­iectului de lege, in cuantum de 0,5% calculat din valoarea care depa­seste pragul de 500.000 de euro. Spre norocul proprietarilor de imobile de lux, guver­nul Boc nu sustine adoptarea aces­tei propuneri legislative, iar in Senat initiativa a fost respinsa pe 11 octombrie, sena­torii retrimitand proiectul pentru dez­batere catre Camera Deputatilor (care este for decizional).

In Bucuresti, pericolul unei taxe pe averile mai mari de 0,5 milioane de euro ar putea accentua tendinta de dimi­nuare a valorii imobilelor de locuit obser­vata pe parcursul ultimului an. Segmentul de lux a fost, in acest context, cel mai slab tranzactionat, pe piata fiind listate la vanzare vile de acest gen care isi asteapta cumparatori pana la 24 de luni. Surse din piata dau ca exemplu un imobil situat in zona Primaverii care se afla la vanzare de aproape doi ani. Pretul, initial mare, de aproximativ 2,5 mil. euro, a fost redus cu 50%, ajungand in prezent la 1,2 milioane de euro. Un alt imobil, situat in zona Dorobanti-Am­basade, cu o suprafata a terenului de 450 mp (suprafata construita 600 mp) se afla la vanzare de aproximativ un an si juma­tate.

Pretul cladirii, in acest interval de timp, s-a modificat in jos cu aproximativ 30%. Dar, desi acesta a ajuns la un nivel rezonabil pentru actuala conjunctura de piata, cumparatori interesati nu prea exista. Pretul initial a fost de 1,5 mil. euro, ajungand in prezent la 1,1 mili­oane. Vanzatorul a scazut pretul, fixan­du-si totodata un prag sub care nu este dispus sa vanda.

Agentii care se ocupa de piata rezi­dentiala de lux sustin ca, de regula, vanzatorii unor astfel de imobile sunt persoane care au revendicat proprietati nationalizate si care au asteptat ani pana cand au reusit sa intre in posesia lor. Din acest motiv vanzarea unor astfel de imo­bile poate fi influentata si de implicarea emotionala a vanzatorului. In afara de asta, multi dintre proprietari nu locuiesc in Romania, ceea ce constituie un alt motiv care ingreuneaza vanzarea acestor imobile.

State care au impus impozite pe avere

* Franta: 0,55%-1,80% pentru valori care depasesc pragul de 790.000 de euro
* Norvegia: 0,9%-1,1%, pragul 86.000 de euro (700.000 de coroane NOK)
* Elvetia: 1%-1,5%
* Grecia: 0,1% pentru imobile mai scumpe de 400.000 de euro si 2% pentru ce depaseste pragul de 5 milioane de euro
* Romania (propunere): 0,5%, pentru ce depaseste pragul de 500.000 de euro
* India: 1%, pentru ce depaseste 490.000 de euro (30 de milioane de rupii)


Sursa

21 October 2010