Imobiliarele au eşuat constant în generarea de profit în ultimii 30 de ani.

17197-135220maxim.jpgImobiliarele au fost asociate multă vreme cu o investiţie bună. Scutiri fiscale, creşterea valorii activelor şi împlinirea visului american: cumpărarea unei proprietăţi a fost ani buni o alternativă la chirie. Dar, în contextul în care industria imobiliară se redefineşte după criza creditelor subprime şi după cea mai dificilă recesiune din ultimele decenii, un număr mare de economişti sunt de părere că beneficiile deţinerii unei locuinţe nu se mai pot aplica. În acelaşi timp, alţi analişti susţin că acestea, de fapt, niciodată nu s-au aplicat. Economistul Robert Shiller, din cadrul Universităţii Yale, care în cartea "Exuberanţa iraţională" a prezis cu acurateţe colapsul pieţelor financiare din anul 2000, a explicat că preţurile imobiliarelor ajustate la inflaţie au stagnat în perioada 1890 -1990, scrie USA Today. "Este un fapt remarcabil, pe care majoritatea oamenilor nu îl realizează", a spus acesta. Imobiliarele "nu sunt o investiţie financiară. Sunt o investiţie care îţi oferă servicii şi trebuie să îţi pui întrebarea cât de mult apreciezi această investiţie", a continuat acesta.

Cel mai mare beneficiu al imobiliarelor este că permite un stil de viaţă, a mai spus Robert Shiller. Anumite persoane plătesc mai mult pentru a avea vecini prietenoşi, străzi liniştite, o casă cu anumită istorie sau un apartament aproape de muncă.

Un pariu mai riscant

Dar, luând în calcul criza, în momentul de faţă cumpărarea unei locuinţe este un pariu mai riscant decât a fost odată. "Dacă achiziţionarea are mai degrabă o componentă investiţională, cred că trebuie să fii atent", a afirmat economistul, care este şi cofondatorul indexului preţurilor locuinţelor, Standard & Poor's Case-Shiller.

"Nu mă voi lăsa influenţat de ideea că preţurile sunt mici şi că ar putea dintr-o dată să înceapă să crească - idee care apare în mintea unor oameni acum. Ar fi mai bine să mai aştepţi cinci ani", a detaliat acesta.

În acelaşi timp, un studiu al unui fost economist al Rezervei Federale, Jack Francis, arată că imobiliarele au eşuat în mod constant în ultimii 30 de ani, dacă acestea sunt comparate cu alte clase de active. Din 1978 până în 2008, potrivit lui Jack Francis, care este profesor la Universitatea din New York, S&P 500 a avut o profitabilitate medie de aproape 13%, în timp ce proprietăţile imobiliare au adus un câştig mai mic de 6%. "De generaţii, părinţii şi bunicii ne-au spus să cumpărăm o casă şi să plătim ratele şi după 20 sau 30 de ani, valoarea acesteia o să fie mare", a mai spus Jack Francis.

"Poţi să locuieşti în acea casă, să o închiriezi sau să o vinzi şi să foloseşti acele venituri", a continuat acesta. Acesta era un sfat bun până în 2006, înainte ca preţurile să scadă, a explicat Jack Francis, adăugând că "ar putea să fie un sfat bun peste 10 ani, dar acum nu este".

Doar cei bogaţi au avantaje dacă deţin o casă

Chiar şi cei mai cunoscuţi economişti sunt de părere că avantajele deţinerii unei locuinţe se aplică doar pentru un anumit segment demografic. "Avantajele deţinerii unei locuinţe înclină în partea celor bogaţi, a mai afirmat Russell James. Costurile ascunse au, de asemenea, un impact asupra profitabilităţii investiţiei pe termen lung. Mutarea unei familii dintr-un apartament într-o locuinţă din suburbie necesită cumpărarea unei maşini, plata unei asigurări. De asemenea, o casă mai mare se traduce în costuri mai ridicate ale utilităţilor şi de mentenanţă. Acest lucru are impact tot asupra celor cu venituri mici, potrivit lui Russell James. "Dacă ne uităm la datele Guvernului privind cheltuielile populaţiei, aflăm că persoanele cu venituri mai mici au costuri mai mari cu întreţinerea unei locuinţe, din cauza tipurilor de case pe care le deţin", a explicat acesta, adăugând că această categorie de persoane cumpără case mai vechi şi care necesită mai multe reparaţii şi care nu sunt eficiente energetic.

"Nu este timpul pentru a cumpăra", a mai spus acesta. "Anumite persoane cred că criza creditelor imobiliare subprime s-a terminat, dar nu este aşa. Anul acesta vor fi mai multe falimente decât anul trecut, iar preţurile caselor vor continua să scadă, iar cine va achiziţiona acum o casă va vedea cum valoarea acesteia va scădea sub nivelul împrumutului într-un an sau doi. Este o chestiune simplă de cerere şi ofertă", a încheiat Russell James.


Sursa

22 March 2011