Piata imobiliara din Romania este total diferita de cea americana. Concluzia a fost trasa la finalul intalnirii dintre Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) si Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari (NAR) din Statele Unite.


Exemplele sunt graitoare: o familie in SUA isi schimba casa de sapte ori in cursul vietii, la noi se stie, mentalitatea este sa tii casa o vesnicie. Deci, din start vor fi de sapte ori mai multe tranzactii decat in Romania.

In SUA, tranzactiile pe piata se fac in proportie de 90% de catre NAR. In decursul a 100 de ani de existenta,  NAR s-a dovedit atat de eficienta, incat astazi americanii nu mai accepta un alt intermediar decat unul care este membru NAR.

"Sunt mai degraba diferente decat similitudini. Ca asemanari, se vand case, apartamente si terenuri. Asta facem si noi." :) (Cristian Popescu Ialomita- Vicepresedinte ARAI.)

Consumatorul face diferenta!

"Fara indoiala este o mare diferenta intre structura psihologica a cumparatorilor din Romania si a celor din  SUA. Astfel, este o cale lunga de la intelegerea avantajelor unui sistem exclusiv pana la utilizarea sau acceptarea lui atunci cand un agent imobiliar ti-l ofera. Atunci cand publicul va fi constient ca acest sistem este cel mai eficient din toate punctele de vedere, atunci si agentii imobiliari vor gasi mijloacele sa se adapteze".(Cristian Popescu Ialomita- Vicepresedinte ARAI.)

Criza noastra cea de toate zilele


"Exista o revenire pe piata imobiliara americana, la noi efectul este insa intarziat. La noi, in aceasta perioada a anului au mers inchirierile, fiind si o perioada in care s-au intors studentii, iar in ceea ce priveste vanzarile, acestea se fac, se fac si prin Prima Casa, insa nu este suficient pentru a face piata sa se miste in sensul pe care il dorim.

Dar semnalele sunt pozitive. Noi asteptam sa treaca aceasta perioada de criza, pentru ca in fiecare zi se inchid agentii, altele incearca din rasputeri sa supravietuiasca, este din ce in ce mai greu, dar datorita solidaritatii dintre agentiile aflate azi pe piata, lucrurile incep sa se miste. " (Lucian Racaru, presedinte ARAI).

Dl . Ion Tiriac e optimist :

Piata imobiliara din Romania isi va reveni la 15 luni dupa relansarea pietei americane.

"In acest caz, foarte important este sa vedem  cand se va relansa piata imobiliara din SUA. Daca s-ar putea sa faca tot Dl. Tiriac o asemenea previziune ar fi excelent. Deocamdata piata din SUA a inceput sa se relanseze dar nu in totalitate, in plus este greu de legat piata imobiliara din Romania de cea din SUA. Din istoricul tranzactiilor din ultimii ani, si este dovedit si statistic, procentul celor realizate cu credite a fost intre 15-20%. Ca atare 80% dintre tranzactii s-au facut cu bani cash. Astfel teoretic, criza la noi nu a pornit de la criza bancara cum s-a intamplat in America. De aceea trag un semnal de alarma jucatorilor de pe piata imobiliara ca previziuni de genul "preturile vor mai scadea" nu fac decat sa adanceasca aceasta criza psihologica. (Cristian Popescu Ialomita- Vicepresedinte ARAI.) 

Ce zic americanii?


"
Inca o sa mai ia ceva timp pana SUA isi va reveni din criza in care a intrat, aceasta revenire fiind insa diferita de la un stat la altul. Noi suntem din Tennessee, iar aici se intrevad ceva semne de revenire, preturile au inceput sa urce. Cauza la noi a fost sistemul bancar dar si Guvernul, care a schimbat foarte mult regulamentele, astfel bancile au acordat credite persoanelor care teoretic nu ar fi trebuit sa le primeasca.

Si vorbim aici despre greseli la  nivel national, de banci mari, nationale, cele despre care ati si citit in presa. Problema nu a fost deci la bancile locale, cele care acum dau credite pertinente." (Emil Mongeon - ofiter de legatura dintre ARAI si NAR).


"Vor fi mai putine imobile pe piata si ca atare preturile vor creste. Daca o sa comparati  preturile de acum 2-3 ani in perioada de peak, cu cele de acum 10 ani si cu cele de azi, o sa vedeti ca cele de acum 10 ani sunt asemanatoare cu cele de azi, ca atare nu trebuie sa intram in panica, ci cumva sa ne obisnuim cu ideea ca poate aceastea sunt preturile corecte: cu 10-15 procente mai mici decat cele din anii trecuti.

Legat de piata imobiliara din Romania, simtim o crestere a profesionalismului in randul agentiilor imobiliare.

Am fost intr-un tur in Timisoara si am fost foarte impresionati de profesionalismul cu care agentii isi fac treaba." (B.J. Swinehart:: Associate Broker) 

Sa fie doar bancile cauza pentru care s-a ajuns aici?

"Absolut. Au principala vina. Va dau un exemplu: daca un cumparator vrea sa-si cumpere o casa cu 100.000 de dolari, insa el primeste de la banca 125.000 de dolari, ne aflam astfel in fata unei supraindatorari, care nu poate sa sfarseasca decat prin imposibilitatea datornicului de a-si mai achita ratele. Si astfel si-au pierdut americanii casele.(Emil Mongeon.)

Proiectele de moment ale ARAI

In principal  sunt cele incepute de colegii mei, proiecte mai vechi cum este de exemplu o lege imobiliara, in acest moment suntem in discutii cu M.L.P.A.T., vorbim astazi si despre Standardul European, cel mai probabil luna viitoare vom avea si normele de reglementare a acestuia. (Lucian Racaru, presedinte ARAI)

ARAI are un parteneriat de 10 ani cu NAR

"Inca de la infiintare, NAR la fel ca  si ARAI isi propune sa schimbe legile astfel incat sa protejeze mai mult agentii imobiliari, dar si proprietarii deopotriva. ARAI este astfel una dintre asociatiile din Europa cu  care am legat un parteneriat de succes in acest sens."(Emil Mongeon.)

 

 

16 October 2009