Atenţie la creditul ipotecar!
Adevarul - 23.03.2006
 

Ca să faci rost de o sumă cu care se poate face o achiziţie imobiliară trebuie să dispui de un venit de cel puţin 1.000 de euro pe ună şi să ai nervii destul de tari pentru a rezista tuturor presiunilor la care ofiţerii de credite îşi supun adesea clienţii.

Ritm de rambursare: peste 300 euro/lună
Calculatoarele de credite ale băncilor arată că trebuie să dispunem de un venit de aproximativ 1.000 euro, pentru a accesa un credit de peste 30.000 euro. Acesta impune, pe o perioadă de 20-28 de ani (în funcţie de bancă), un ritm de rambursare de mai bine de 300 euro/lună. De aceea, mulţi clienţi preferă ca ratele să fie mai mici la început şi să crească în a doua jumătate a perioadei de rambursare, când se presupune că şi veniturile vor fi semnificativ mai mari. Însă băncile propun rate descrescătoare (adică mai mari la început şi mai mici spre final), ca alternativă la ratele fixe. În cazul creditului imobiliar, costurile
 ascunse sunt generate de următoarele activităţi: * autentificarea contractului de  vânzare–cumpărare; * contravaloarea poliţei de incendiu; * autentificarea contractului de ipotecă; * obţinerea certificatului de sarcini, de la judecătorie; * autentificarea declaraţiei, la notariat, din care trebuie să rezulte că persoana respectivă nu mai deţine alt imobil; * legalizarea copiei după certificatul de naştere; * comisionul plătit agenţiei imobiliare.
Costurile ascunse ale creditului imobiliar reprezintă 8-10% din valoarea locuinţei. La toate aceste cheltuieli financiare trebuie să mai adăugăm timpul pierdut şi stresul cauzat de obţinerea documentelor necesare realizării dosarului de creditare.

Ce vor clienţii băncilor
În opiniile exprimate de clienţi pe site-urile băncilor se arată că instituţiile de credit trebuie să ofere consumatorilor informaţii menite să-i ajute la înţelegerea în ansamblu a produsului financiar respectiv. Creditele imobiliare "nu trebuie să genereze cazuri sociale, ca urmare a intrării în incapacitate de plată a consumatorului", iar consumatorii "trebuie să cunoască costul total al împrumutului solicitat înainte de a semna contractul de credit".
Clienţii mai cer echilibrarea clauzelor din contractele de creditare. "În prezent, băncile au numai drepturi şi nicio obligaţie în raporturile lor cu consumatorii de produse financiare", se plâng clienţii băncilor.

Ce se poate cumpăra cu 30.000-50.000 euro
* Garsonieră central-semicentral în Bucureşti * Apartament cu 2-3 camere, la periferia Capitalei; * Apartament cu 2 camere în centrele oraşelor mari; * 30-50 mp teren ultracentral, în marile oraşe; * 15-25 ha teren agricol cu productivitate medie; * Casă+teren de 1.000-1.500 mp în comunele din jurul Bucureştiului; * Vilă de categorie medie într-o staţiune turistică.

 

Dan Straut
Adevarul

23 March 2006