Tradeville avertizează că investiţiile în acţiunile companiilor din sectorul imobiliar prezintă un risc ridicat. Relansarea este dificilă în condiţiile persistenţei percepţiei potrivit căreia preţurile sunt supraevaluate. Accentuarea presiunilor din piaţa de profil ar putea pune sub semnul întrebării însăşi existenţa companiilor.

18918-138260maxim.jpgInvestiţiile bursiere pe titlurile companiilor care activează în domeniul construcţiilor şi cel imobiliar sunt neatractive până la sfârşitul perioadei recesionare din această piaţă, se afirmă într-un raport realizat de departamentul de analiză al SSIF Tradevile.

Acesta cuprinde, pe lângă domeniul amintit, sectorul metalurgic şi cel al utilajelor industriale pentru care casa de brokeraj acordă, de asemenea, perspective sumbre.

Rezultatele financiare ale companiilor listate la Bursă din domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor urmează să fie afectate în continuare de cadrul macro care caracterizează sectorul. Astfel, în 2010, acesta a fost în continuare afectat de recesiune, corecţia în serie brută fiind de 13,2% comparativ cu 2009, în timp ce pe segmentul rezidenţial ajustarea a fost şi mai accentuată (-35,7%). Relansarea este cu atât mai dificilă, cu cât în piaţă persistă percepţia potrivit căreia preţurile din sectorul imobiliar sunt supraapreciate relativ la puterea de cumpărare şi există posibilitatea ca problemele cu care se confruntă această piaţă să continue. Într-o astfel de perspectivă "presiunile se vor accentua şi, în multe cazuri, performanţele ba chiar însăşi existenţa companiilor vor fi puse sub semnul întrebării", mai spun analiştii Tradeville.

Pierderi sectoriale de 8,25 mil. lei în 2010

Studiul citat ia în calcul cinci emitenţi de la cota BVB care activează atât în domeniul dezvoltărilor imobiliare, respectiv Transilvania Construcţii (COTR), şi Impact Developer & Contractor (IMP), cât şi companii listate prezente pe piaţa de construcţii şi a materialelor de construcţii - COMCM Constanţa (CMCM), Teraplast SA (TRP), Concefa SA Sibiu (COFI) şi Alumil Rom Industry (ALU). Dintre societăţile menţionate, numai patru au înregistrat profit în 2010, în timp ce pierderile celorlalte două (Impact SA şi COMCM Constanţa) au fost suficient de mari pentru a da per total o performanţă sectorială negativă de -8,25 milioane lei.

Potrivit autorilor raportului Concefa este compania cel mai puţin afectată de criza imobiliară, însă avansul de 83,88% al cifrei de afaceri în trimestrul întâi din acest an faţă de perioada corespondentă din 2010, precum şi ameliorarea semnificativă a profitabilităţii trebuie confirmate de evoluţiile ulterioare. Acţiunile ALU merită, de asemenea, atenţia investitorilor, având în vedere că profitul net bugetat pentru o creştere de 22,9% în 2011 este considerat realizabil.

În ceea ce priveşte producătorul de PVC şi profile din PVC Teraplast SA, atenţia analiştilor de la Tradeville a fost reţinută de mărirea gradului de îndatorare a companiei. Deopotrivă, scăderea cu 57% a profitului în primul trimestru din acest an faţă de intervalul similar din 2010 "ridică serioase semne de întrebări privind ţinta de profit" stabilită în bugetul de venituri şi cheltuieli la 15,5 milioane lei pentru rezultatul net.

Oscilaţiile mari la nivelul volumului vânzărilor raportate de Transilvania Construcţii în 2009 şi 2010 îi pun în gardă pe analiştii Tradeville: "Imaginea pe care o proiectează COTR este una a unei intreprinderi tipice din sectorul construcţiilor, cu o volatilitate operaţională importantă, care prezintă oportunităţi de creştere bune pentru investitori numai în cazul în care se aşteaptă un reviriment pe piaţa imobiliară, dar implicând şi riscuri pe măsură." Studiul este ceva mai tranşant în privinţa COMCM Constanţa care are "imaginea unei investiţii deloc atrăgătoare".

Impact, magnet pentru pierderi

Totuşi, compania Impact Developer & Contractor este considerată a se fi detaşat în "codaşul clasei" prin prisma pierderii nete de 17,55 milioane lei raportată în 2010, care este mai ridicată decât profiturile însumate de toate celelalte companii din sector care au înregistrat rezultate financiare pozitive. Societatea este deja la al cincilea an în care nu va acorda dividende către acţionari, ceea ce nu o plasează în atenţia investitorilor. Cu toate acestea, unul dintre fondurile administrate de Franklin Templeton a acumulat o participaţie de 6% din titlurile IMP. Concluzia autorului raportului este însă aceea că investiţia în acţiunile developerului este una cu un grad foarte ridicat de risc, având în vedere şi gradul de îndatorare al acestuia, iar perspectiva de câştig nu poate fi decât una pe termen mediu şi lung.

Va avea cineva chef de NEPI?

Având în vedere perspectivele sumbre ale sectorului, ne putem întreba care va fi succesul listării în piaţă a primului fond de investiţii imobiliare programată pentru perioada imediat următoare şi care ar fi riscurile unor plasamente în acest instrument nou pentru cota BVB.

Fondul sud-african de investiţii imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) a primit deja aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi a fost admis la tranzacţionare de căre operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti. Acesta ar urma să ajungă în piaţă chiar la începutul acestei veri. Portofoliul NEPI cuprinde 33 de proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale în România şi Germania, cu o valoare de 313,7 milioane euro, din care 27 sunt pe piaţa românească, evaluate la sfârşitul anului trecut la peste 297 milioane euro.


Sursa

3 June 2011