Ministrul "santierelor", dupa cum ii place Elenei Udrea sa i se spuna, si colegul sau de la Cultura, Kelemen Hunor, si-au unit transpartinic eforturilor pentru ceea ce cu greu poate fi interpretat drept altceva decat o incercare de a da pe mana mafiei imobiliare si ce a mai ramas din cladirile vechi si valoroase din Bucuresti.

Cei doi au introdus intr-un proiect de ordonanta cu titlul benign prevederi maligne.

Atributiile Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice in privinta avizarii demolariilor si constructiilor in zona protejata ar urma sa fie preluate de un Consiliu interministerial, ceea ce, pana la urma, nu ar fi chiar un capat de lume.

Aparitia consiliului a fost propusa si in raportul finalizat anul trecut de Comisia Prezidentiala pentru Patrimoniul Construit, Situri Istorice si Naturale, dar in scopul de a crea inca o piedica in calea abuzurilor ireparabile la care este suspus sistematic patrimoniul imobiliar.

Atat doar ca proiectul Udrea - Hunor merge mai departe: "in cazul in care, in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei, solicitantul sau imputernicitul acestuia nu primesc un raspuns, avizul se acorda tacit".

Cu alte cuvinte dupa numai 30 de zile, solicitantul poate purcede sa demoleze/construiasca fix ce vrea intr-o zona proteajata. In plus, potrivit aceluiasi proiect, consiliul general al Capitalei ar pierde atributia exclusiva de a aproba PUZ-ul si care ar ajunge la consiliile primariilor de sector, cu mult mai accesibile investititorului imobiliar.

De ce sa se mai chinuie primaria de sector sa mai modifice prin PUD-uri prietenoase, PUZ-ul enervant al primariei generale? Mai bine face de la inceput PUZ-ul prietenos si investitorul fericit.

Domnul Cocos insusi a avut ceva de furca cu un astfel de PUZ in sectorul 2 si a luat ceva timp pana cand primarul Ontanu sa-i rezolve confruntarea cu legea.

Ordonanata ar fi trecut de guvern ca prin branza si ar fi inceput sa faca discret efecte criminale pentru patrimoniu daca n-ar fi aflat de ea arhitectii, care au sarit ca arsi cand au descoperit porcaria pusa la cale.

Arhitectii acuza un adevarat atentat la patrimoniul imobiliar ascuns in spatele termenului de 30 de zile, absolut ridicol cat timp intreaga procedura pe care o presupune evaluarea unei astfel de solicitari dureaza cu mult mai mult. Asa ca avizele tacite vor curge unul dupa altul, fie pentru ca nu va exista timpul fizic pentru incheierea procedurii, fie pentru ca anumiti oameni trebuie sa poata construi in anumite zone.

Pus fata in fata cu protestele arhitectilor, Klemen Hunor a facut un pas inapoi: "Acest articol se poate modifica, nu e nimic batut in cuie. Noi ne-am gandit la o solutie de compromis, avand in vedere faptul ca Romania s-a angajat in fata reprezentantilor Uniunii Europene ca va reduce birocratia".

Explicatia lui Kelemen Hunor este jenant de transparenta. Niciodata UE nu va cere vreunei tari sa-si distruga patrimoniul, iar procedurile elastice cerute de la Bruxelles nu inseamna eliminarea filtrelor de protectie impotriva abuzurilor si coruptiei. Dar ce poate sa raspunda un ministru al Culturii surprins intr-un complot impotriva patrimoniului cultural?

Elena Udrea insa nu s-a dat asa usor batuta. Initial, ministerul condus de domnia sa a comunicat ca prevedrea referitoare la avizul tacit este necesara pentu evitarea unor "amanari nejustificate din partea autoritatilor". Ce ne facem insa cu amanarile sau chiar refuzurile justificate ?

E de inteles de ce oameni de afaceri cum ar putea fi, sa zicem, domnii Cocos, Bittner, Petrache, Oprea sau Mircea Andrei vor scape de astfel de amanari sau chiar refuzuri cand vor sa mai rada cate o policlinica a Batistei, cand vor sa ridice frumusete de zgarie nori, in zona zona protejata, in locul unei case boieresti si in vecinatatea selecta unor vile cu maximum doua niveluri.


Sursa

12 March 2010