Banii Nostri - 12.04.2006
 

Ortofotoplanul este un fel de test ADN al terenurilor. Cu el s-ar putea rezolva in instante litigiile privind drepturile fostilor proprietari

Conditia este ca tribunalele sa ia in considerare aceasta proba moderna, aparuta dupa finalizarea unui proiect al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Ortofotoplanul. Suna complicat. si chiar este, pentru ca acest ortofotoplan (OFP) ar putea complica viata instantelor care judeca litigii privind drepturile de proprietate imobiliara. Dimpotriva, OFP poate simplifica viata fostilor proprietari, care vor putea dovedi mai facil unde si cum sunt amplasate terenurile revendicate.

OFP este un proiect pe care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) il finalizeaza in aceasta luna. OFP este o fotografie aeriana a Romaniei din care va rezulta o harta digitala a tarii. Cu ajutorul acestui produs cartografic se pot face masuratori, la diferite scari, in functie de interesele beneficiarilor. Pozele aeriene vor fi livrate Ministerului Agriculturii, la o scara de 1:5.000. Ministerul va sti in acest fel cum sa distribuie subventiile, conform cu suprafetele de teren, beneficiarilor Programului european "Fermierul".

Un fel de test ADN

Dar OFP poate fi utilizat intr-o directie ce va naste nenumarate controverse pe tema reconstituirii dreptului de proprietate. "Cand vom demara lucrarile cadastrului general toate planurile parcelare vor trebui sa fie comparate cu acest ortofotoplan si, acolo unde nu exista concordante iar parcelele n-au fost corect delimitate, ele se vor recorela in functie de suprafata reala din teren, pe care o arata poza", explica purtatorul de cuvant al ANCPI, Robert Tatu. El spune ca principala destinatie a OFP sunt lucrarile de cadastru general si calcularea impozitelor si taxelor locale de catre primarii.

Cum OFP este un proiect cu forta normativa care emana dinspre o autoritate de stat (ANCPI tine de Ministerul Internelor si Administratiei Publice), atunci imaginile aerofotogrametrice (cum se mai spune OFP) vor putea fi administrate in instanta. Astfel de probe sunt relevante mai ales in cazul terenurilor din extravilan, acolo unde sunt suprafete mari. Problema este ca judecatorii sa nu refuze aceste dovezi bazate pe o tehnica moderna si sa se bazeze in continuare exclusiv pe opinia comisiei de expertiza. Asa cum aparitia testului ADN faciliteaza aflarea adevaratului autor al unei crime, testul OFP ar trebui sa ajute la luarea deciziilor privind situatia reala a unui teren.

Articol integral in Banii Nostri

Cristian Niculescu
Banii Nostrii
 

12 April 2006