Apartamentele goale hotărăsc soarta apartamentelor locuite în ansamblurile rezidenţiale unde dezvoltatorul nu a reuşit să atragă prea mulţi cumpărători.

Cumpărătorii din ansamblurile rezidenţiale nu au nicio vină că dezvoltatorul a vândut puţin. Cu toate acestea, dacă apartamentele simplilor cumpărători sunt mai puţine decât cele întabulate de către dezvoltator, rămase nevândute, se întâmplă ca dezvoltatorul să ia deciziile importante privind administrarea complexului. Asta pentru că deţine majoritatea în asociaţia de proprie­tari. O majoritate de apartamente goale, dar cu drept de vot.

Puţini cumpărători sunt preocupaţi, la achiziţio­narea unui apartament nou, de nu­mărul proprietarilor ca­re locuiesc într-un complex reziden­ţial. Cei mai mulţi se limitează la a lua în calcul poziţionarea an­sam­blului, preţurile, finisajele şi accesul la mijloacele de transport în comun sau traficul din zonă. Pro­porţia de apartamente locuite din total nu-i preocupă nici după achiziţie prea mult, importante fi­ind atunci mai ales aspecte precum achiziţionarea mobilei, remedierea unor defecţiuni sau multe altele. Dacă pe proaspeţii proprietari nu-i preocupă foarte mult procentajul de vânzări, acest lucru nu scapă dez­voltatorilor. Asta şi pentru faptul că, dacă tot au rămas cu peste jumătate din apartamente nevân­dute, măcar pot avea majoritatea în asociaţia de proprietari. Re­zultatul este că multe decizii importante - precum alegerea preşedinte­lui asociaţiei, comisiei de cenzori sau a firmei de administrare - sunt făcu­te de dezvoltator. Nu e de mirare astfel că există cazuri în care loca­tarii reclamă faptul că asociaţia de proprietari nu reprezintă interesele celor care locuiesc în complex.

Luaţi prin surprindere

În această perioadă de vânzări slabe, aproape că se poate vorbi de un fenomen al acaparării asociaţiei de proprietari de către dezvoltator, pentru că legea permite. Unul dintre ansamblurile în care dezvoltatorul are majoritatea din voturile asocia­ţiei este Răsărit de Soare. Din cele 988 de apartamente, în cifre aproximative, cam 150 aparţin proprieta­rilor simpli şi de peste trei ori mai multe sunt întabulate de către dezvoltator. „La şedinţa de consti­tu­ire din noiembrie, când încă nu erau vândute foarte multe apartamente, am participat 14 persoane, nu au fost toţi cumpărătorii pre­zenţi. Am în­cercat să spun că nu e normal ca 14 persoane să voteze pentru toţi. Re­prezentantul dezvol­tatorului m-a re-dus la tăcere spu­nân­du-mi că in­dife­rent ce votăm noi nu contează pentru că are sute de voturi. Şi l-a pus pe actualul preşedinte", ne-a declarat S.M., un proprietar din complex.

Dezvol­ta­torul, deşi nu recu­noaş­te, susţine actuala conducere. A­proape toţi cei care locuiesc în an­samblu susţin demiterea", a adăugat un alt lo­catar, care a vrut să rămână ano­nim. „Schimbarea actualului Co­mi­tet Executiv trebuie făcută în mod democratic, respectând legea. Vor fi făcute alegeri în acest sens şi se va supune la vot, într-o Adunare Extra­ordinară", a afirmat Romeo Căză­nes­­­cu, director general al Conarg Real Estate, dezvoltatorul ansam­blu­lui. Cu probleme mai mult sau mai puţin asemănătoare se con­frun­tă mai multe ansambluri. Prin­tre acestea se numără şi Ten Blocks, pentru ai cărui locatari cele mai multe de­cizii sunt luate de dezvoltator. Dacă  în cazul Răsărit de Soa­re, proprietarii se mai strâng din când în când pentru şedinţe, în cazul Ten Blocks,  întrunirile se re­mar­că prin participarea unui nu­măr extrem de redus de locatari, du­pă cum a constatat un proprie­tar. Asta în ciuda faptului că există destule nemulţumiri asupra justificării unor costuri.

Firma de administrare... de la ei

În aceste cazuri, în care dezvol­tatorul deţine mai multe aparta­men­te decât simplii proprietari, firma de administrare e aleasă cu votul majo­rităţii, adică tot de către dezvoltator. „Firma de administrare din Răsărit de Soare are ace­laşi acţionariat ca dezvoltatorul. E­xis­tă plângeri la ANPC, dar există şi o sentinţă în jus­ti­ţie de scoatere a acestei firme din cartier", a decla­rat S.M. În plus, une­le firme de cenzorat pe care dezvol­ta­torul susţine că le-a contactat în vederea selectă­rii ofertelor în cadrul unei licitaţii nici măcar nu au fost contactate, susţine proprietarul ci­tat, prezen­tând documente din par-tea respectivelor firme în acest sens. Despre aceste aspecte, un reprezentant al dezvoltatorului a declarat că i s-a pă­rut nerealist ca administrarea u­nui ansamblu aşa de mare, în care mai urmează a fi vândute multe apartamente, să fie lăsată pe mâna unui grup restrâns de proprietari.

 

 

 


Sursa

3 May 2010