Terenul agricol în România este de 10-20 de ori mai ieftin decât în Olanda, iar fondurile străine de investiţii speculează această diferenţă de preţ.

23728-teren-agricol.jpgLibanezii de la Maria Trading şi Agro Chirnogi, portughezii de la Prio Foods, compania olandeză DN Agrar, Ingleby - vehicul de investiţii agricole al familiei miliardare daneze Raunsing, fondurile de investiţii nemţeşti Germanagrar şi Agrarius, grupul italian de asigurări Generali sau banca olandeză Rabobank se numără între primii zece investitori străini în terenuri agricole din România.

În total cele mai mari zece achiziţii făcute de companiile străine acoperă 100.000 hectare de teren arabil. În bani, aceste preluări se ridică la 300 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF care au în vedere un preţ mediu de 3.000 de euro/hectar.

Informaţiile disponibile privind numele investitorilor care au mizat pe terenurile agricole din România erau foarte puţine până acum. Singura statistică dată publicităţii de Ministerul Agriculturii la sfârşitul anului trecut a dezvăluit numai naţionalitatea străinilor care au achiziţionat teren agricol pe piaţa locală, însă nu şi numele lor.

Per total străinii au în România 700.000 de hectare de teren, adică 7% din suprafaţa arabilă totală. În bani, aceste achiziţii se cifrează la 1,5 - 2 miliarde de euro.

"Fondurile de investiţii sunt interesate de terenurile agricole din România pentru că terenul este ieftin, chiar şi de zece ori mai ieftin decât în Olanda, spre exemplu. După intrarea în Uniunea Europeană preţurile din România au început să se apropie de cele din Vest, acest lucru se vede şi pe piaţa construcţiilor, iar investitorii speculează această diferenţă de preţ. Un fond de investiţii poate câştiga şi de câteva ori suma investită în numai câţiva ani", a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Interesul investitorilor pentru agricultura locală este vizibil în condiţiile în care România se află în acest moment pe primul loc între ţările din Europa şi pe locul zece în lume în funcţie de procentul de teren agricol controlat de companiile cu capital străin.

În Cehia nerezidenţii au în posesie 4% din total, în timp ce în Ucraina deţinerile investitorilor străini se ridică la 3%. Pe piaţa locală sunt în total 8,3 milioane de hectare de teren arabil, a căror valoare de piaţă este de 25 de miliarde de euro.

 

Sursa

5 March 2012