După un 2011 în care au vândut poliţe de locuinţă cât pentru trei ani la un loc, asigurătorii vor creşte preţurile. Deşi sunt limitate ca acoperire, poliţele obligatorii ne pot scăpa de amendă.

23386-08asigurari_shutter_99f09cae98.jpgPrima anuală pentru poliţele de asigurare a locuinţei va creşte anul acesta, în condiţiile în care şi riscurile asumate de companiile de asigurări au crescut. Impulsionate de apariţia legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei, companiile au vândut în primele nouă luni din 2011 peste 2,5 milioane de poliţe. Practic, asigurătorii au reuşit să vândă în doar nouă luni mai multe poliţe decât în precedenţii trei ani.

Reversul medaliei. Nu uitaţi de asigurarea obligatorie

Tocmai această explozie este şi motivul scumpirilor care vor urma. "Ţinând cont de faptul ca asigurătorii trebuie să cumpere mai multă reasigurare în acest an, iar tarifele pentru reasigurare pe pieţele externe au crescut, estimez că acest lucru va influenţa şi preţurile practicate pe acest segment de business", spune Rangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac.

Aceeaşi opinie o are şi directorul Generali România, Adrian Marin, potrivit căruia creşterea expunerii pe acest segment va pune presiune pe preţuri.

În aceste condiţii, o alternativă pentru a scăpa de amenda de până la 500 de lei, pe care primăriile o pot da celor care nu au locuinţa asigurată, este poliţa obligatorie emisă de PAID. Aceasta acoperă strict cele trei riscuri impuse prin lege, adică riscul de alunecare de teren, cel de inundaţii şi cel de cutremur.

Poliţa oferă o valoare asigurată de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei (cu structură modernă sau din chirpici). Preţul asigurării obligatorii este de 20, respectiv 10 euro pe an.

 

Sursa

10 February 2012