Gradul de acoperire a asigurării obligatorii a locuinţelor va fi de circa 75% la ani după intrarea în vigoare a legii asigurării obligatorii, după ce va atinge o rată de penetrare de circa 30% în primul an, sunt de părere reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

"Estimăm că în trei ani rata de penetrare va fi de circa 75%. Nimeni nu se va încăpăţâna să plătească amendă, în loc să încheie o asigurare obligatorie de locuinţe", a declarat Constantin Toma.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, în timp ce prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B. Tipul A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.


12 October 2009