Românii nu se înghesuie să încheie asigurarea obligatorie pentru locuinţă. Doar 25 de mii de poliţe au fost încheiate de la jumătatea lui iulie, când legea a intrat în vigoare. Conform directorului general al Polului de Asigurare împotriva Dezastrelor, Marius Bulugea, prin acest program ar trebui să fie asigurate obligatoriu 6 milioane de locuinţe, atât din mediul urban, cât şi cel rural.

Asigurarea locuinţei a devenit obligatorie începând cu 15 iulie. Costul asigurării este de 10, respectiv 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită casa. Până acum, numărul poliţelor încheiate este infim.

"Sunt încheiate poliţe şi în mediul rural şi în mediul urban si pentru tipul de cladiri A şi tipul B", a spus directorul general PAID, Marius Bulugea.

Proprietarii trebuie să încheie asigurarea obligatorie a locuinţei în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Amenda este de până la 500 de lei. În cazul unor calamităţi naturale, proprietarii care au încheiat astfel de poliţe vor primi ca despăgubire 10.000 de euro pentru casele din chirpici şi 20.000 de euro pentru casele cu structură de beton armat sau lemn. Companiile vând deja pachete combinate.

"Sunt pachete combinate care acopera 20.000 de euro. Şi pe langă, vin produse de asigurare facultativa, o gama mai larga de riscuri care pot merge pana la valoarea declarata sau se pot face evaluari cu evaluatori", a explicat Radu Mustăţea, director Astra Asigurări.

 
Sursa

26 August 2010