Asigurarea obligatorie a locuintelor - un proiect fara finalizare


ADEVARUL -  21.11. 2003


                      Riscul seismic creste costul reasigurarii pentru asiguratorii romani

        Intrebat care ar fi, in opinia sa, cel mai "negru" eveniment pentru piata asigurarilor, dl. Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a raspuns scurt: un seism. Pana in prezent, nici romanii, nici societatile de asigurare nu sunt pregatiti sa faca fata consecintelor unui cutremur de mai mare magnitudine.

        Specialistii plaseaza Romania printre primele tari in Europa din punctul de vedere al numarului victimelor provocate de cutremurele din ultimul secol. Multe dintre imobilele din Romania se incadreaza in clasa 1 de risc seismic si, din acest punct de vedere, Capitala conduce detasat, cu un numar de 110 imobile.

        Lentoarea cu care locatarii se decid sa apeleze la credite pentru consolidarea imobilelor care stau sa se prabuseasca, in pofida conditiilor avantajoase de contractare, a exasperat autoritatile competente. Pentru a reduce din imensele pagube financiare (cutremurul din 1977 a provocat pagube de peste 2 miliarde de dolari, din care peste 1,6 miliarde inregistrate in Capitala), a aparut ideea introducerii asigurarii obligatorii a locuintelor.

        De proiectul asigurarilor obligatorii pentru locuinte se vorbeste de peste doi ani, nu mai putin de 4 variante fiind luate in discutie. Toate acestea prevad ca persoanele fizice vor plati, anual, o prima de asigurare de 0,2 la suta pentru imobilele din mediul urban, respectiv de 0,3 la suta pentru cele din mediul rural, din suma pentru care se incheie asigurarea si care nu va putea depasi 15.000 de euro.

        Asiguratorul va plati pentru pagubele produse din cauze naturale, cutremur de pamant, inundatie, alunecare de teren si incendiu. Ultimele informatii legate de adoptarea unui astfel de proiect de lege sunt destul de vagi - ar urma ca acesta sa fie aprobat anul viitor. Sunt insa voci care sustin ca s-a renuntat la obligativitate, asigurarile de locuinte urmand, in schimb, sa fie incurajate prin acordarea, prin noul Cod Fiscal, de deductibilitati persoanelor fizice care incheie o astfel de asigurare.

       Pe masura ce timpul trece, situatia se agraveaza. Previziunile Institutului de Geofizica a Pamantului vorbesc despre posibilitatea aparitiei unui cutremur de cel putin 7 grade pana in 2006, cu o probabilitate de 60 la suta. In acelasi timp, doar 4 la suta din locuintele din Romania sunt asigurate, spun estimarile specialistilor la evenimente naturale catastrofice.

      Lasata balta deocamdata de autoritati din cauza resurselor financiare mai mult decat considerabile pe care le implica, ideea asigurarii obligatorii pentru locuinte a fost primita, cel putin initial, foarte bine de societatile de asigurare. Au urmat insa imediat dispute legate de modul in care statul ar urma sa se implice in proiect, dispute care au condus la impotmolirea proiectului. Pe de alta parte, riscul seismic ridicat la care este cotata Romania produce probleme serioase asiguratorilor din tara noastra in ceea ce priveste costul reasigurarii. Marile companii de reasigurare fie au inceput sa ocoleasca Romania, fie impun prime de reasigurare foarte mari.


Daniel OANTA

 

 

21 November 2003