În primele nouă luni ale acestui an, vânzările de asigurări de locuinţă au cunoscut o adevărată explozie, comparativ cu anii precedenţi, judecând după rezultatele companiilor.

22644-214189-asiggurare.jpgPotrivit revistei „Insurance Profile", asigurătorii au subscris pe segmentul de incendiu şi calamităţi (care include asigurările obligatorii şi cele facultative de locuinţă) prime brute în valoare de 991 mil. lei, în creştere cu 33% faţă de perioada similară din anul precedent. Ca urmare, cota de piaţă a acestei clase a urcat la 16,3%, faţă de 11,5% în anul 2010. De asemenea, un comunicat remis recent de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), arată că, de la circa 2 milioane de poliţe în vigoare la sfârşitul lunii septembrie 2010, numărul acestora s-a dublat, ajungând la 4,5 milioane la sfârşitul aceleiaşi luni din 2011, ceea ce înseamnă că peste 50% din locuinţele din România sunt cuprinse în asigurare. Fără nici un dubiu, o contribuţie semnificativă în acest sens a avut-o introducerea obligativităţii asigurărilor de locuinţă, cât şi reglementările privind aplicarea de amenzi, fapt care i-a determinat pe mulţi români să încheie această asigurare.

Acţionarii PAID vând cele mai multe poliţe facultative de locuinţă

Un alt „impuls" a fost şi modificarea făcută Legii AOL (asigurarea obligatorie a locuinţelor) prin care se precizează că proprietarii care au încheiată o asigurare facultativă ce acoperă riscurile cuprinse în PAD nu trebuie să facă şi asigurarea obligatorie. Drept urmare, companiile şi-au adaptat ofertele, rezultatele fiind pe măsură. Astfel, rezultatele cele mai bune pe acest segment le-au avut următoarele companii: Astra - subscrieri de 280 mil. lei, în creştere cu 143%; Generali - 88,6 mil. lei, în creştere cu 25%; Groupama - 85 mil. lei (+19,3%); Uniqa - 51 mil. lei (+64%); Euroins - 25 mil. lei (415%!). Astfel, „am înregistrat o creştere de peste 1.000% a numărului de poliţe subscrise în primele nouă luni din 2011 comparativ cu anul precedent", declară oficialii Euroins. De asemenea, „aceste poliţe au înregistrat o creştere substanţială, în special datorită obligativităţii asigurărilor de locuinţe", precizează Lucian Marin, director Subscriere Non-Viata, Groupama Asigurări. De aceeaşi părere sunt şi brokerii de asigurare, cel puţin pentru compania Destine Broker, asigurările de locuinţe depăşindu-le pe cele RCA nu numai ca număr, ci şi ca volum de prime încasate, potrivit lui Romeo Bocănescu, directorul general al societăţii.

Cât costă o poliţă facultativă de asigurare a locuinţei?

Preţurile practicate de asigurători în acest an, exceptând promoţiile şi alte oferte de acest gen, nu au suferit modificări esenţiale. Astfel, apelând la serviciile unui broker de asigurare aflăm că pentru un apartament de 60.000 euro din mediul urban, construit după 1977, pachetul standard de riscuri, preţul mediu este între 45 şi 160 EUR, în funcţie şi de compania aleasă. Spre exemplu, la Allianz-Ţiriac poliţa menţionată ne va costa 164 de euro pe an, la GENERALI - 120 EUR, ASTRA - 72 EUR, iar în cazul EUROINS „prima de asigurare este de 45 EUR/an, cu menţiunea că faţă de această valoare se pot face ajustări, corecţii funcţie de alţi factori tehnici sau riscuri solicitate". Aceeaşi poliţă la GROUPAMA „variază între 70 şi 100 EUR, în funcţie de regiune. În cazul în care clientul nu optează pentru o acoperire foarte extinsă, preţul ar putea fi mai redus", ne-a precizat Lucian Marin.


Sursa

14 December 2011