Prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor ar putea fi emisă începând cu luna iulie, însă totul va depinde de semnarea contractului de reasigurare.

sursa foto: www.aba-asigurari.ro"Este posibil să începem emiterea poliţelor începând cu luna iulie, însă depinde de contractul de reasigurare care este creionat în mare parte", a declarat Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) citat de NewsIn.

Aplicarea legii asigurării obligatorii a locuinţelor a fost amânată de mai multe ori. La începutul anului trecut, în piaţă era avansat termenul de 1 ianuarie 2010, însă ulterior preşedintele PAID estima că societăţile ar putea emite poliţe de acest tip abia de la 1 iulie 2010, în condiţiile în care este nevoie de introducerea într-un sistem informatic a circa 8,3 milioane de proprietari.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă. Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

Locuinţele de tip A sunt cele cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. Construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic sunt considerate de tip B.

 

 

17 May 2010