Aplicarea Legii 260/2008 intarzie din cauza negocierilor indelungate pentru incheierea contractului de reasigurare.

Locuintele din zonele inundate ar fi putut fi reparate pe banii companiilor de asigurari daca asigurarea obligatorie ar fi intrat in vigoare pana la aceasta data. Potrivit estimarilor autoritatilor, 7.000 de case au fost afectate de inundatii, iar pagubele totale ar putea depasi 0,6% din PIB. Primele pentru asigurarea obligatorie a unei locuinte sunt de 10 euro si 20 de euro pe an, iar despagubirile sunt de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Locuitorii din zonele inundate s-ar fi aflat intr-o situatie mai buna dupa revarsarea apelor daca la aceasta data asigurarea obligatorie a locuintelor (AOL) ar fi functionat. Pool-ul de Asi­gurare Impotriva Dezastrelor (PAID) s-a constituit inca de anul trecut, dar pana la aceasta data nu s-a incheiat contractul de reasigurare, iar Legea 260/2008 nu a devenit functionala. In actuala forma a actului normativ orice proprietar de locuinta din Romania isi putea asigura casa pentru o suma de 10 sau 20 de euro pe an. Inundatiile care au inceput in luna iunie au afectat pana acum apro­ximativ 7.000 de locuinte.
Despagubirile oferite de PAID ar fi fost un ajutor mai substantial decat cel al autoritatilor, iar bugetul nu ar fi fost afectat de aceste cheltuieli neprevazute. Ministerul Admi­nistratiei si Internelor estima ca pagu­bele de inundatii vor depasi 0,6% din PIB.

Potrivit Legii 260/2008, limita ma­xima a despagubirilor este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de gradul de afectare a caselor.

Dauna medie din zonele inundate este de aproximativ 5.000 de euro la locuinte, dupa cum arata datele Asirom, cel mai mare asigurator din zona rurala. Potrivit lui Catalin Stroe, director Divizia Van-zari Alternative Asirom, compania a avizat pana acum 508 daune pe cladiri si bunuri casnice, culturi agricole si au­tovehicule, pentru care s-a constituit o rezerva de dauna totala de 13,5 milioane de lei.

Proiectul AOL, unul dintre cele mai importante din Europa

La ora actuala PAID incearca sa incheie un contract de reasigurare pen­tru politele AOL. Discutiile cu fir­mele de pe piata internationala de reasigurare au fost purtate prin intermediul a patru brokeri de specialitate. „Ca reactie ge­nerala, reasiguratorii au fost interesati de schema din Romania, pentru ca este unul dintre cele mai importante pro­grame din Europa, in special atunci cand va atinge un grad de penetrare semnificativ", a declarat Karina Rosu, directorul general AON Romania, unul dintre brokerii care negociaza pentru PAID.

Una dintre problemele care se pun in cazul asigurarilor obligatorii este riscul ca locuintele sa fie distruse de ape la interval de un an sau doi, asa cum a fost in cazul unora dintre localitatile afectate recent de inundatii. Or, in acest caz, asiguratii ar plati prime de asigurare de cateva zeci de euro, dar ar incasa pana la 10.000 de euro sau 20.000 de euro pentru politele AOL. In mod normal, autoritatile locale nu ar trebui sa eli­bereze autorizatii de constructie pen­tru zonele cu risc si atunci nu se poate incheia o asigurare obligatorie deoarece nu sunt indeplinite toate conditiile prevazute de Legea 260/2008. Numai ca, asa cum a aratat experienta ultimilor ani, inundatiile lovesc de multe ori aceleasi localitati. „Exista acest risc pentru ca in forma actuala a legii aceste locuinte nu sunt excluse. In anii ur­matori se poate ajunge la o crestere a primelor de reasigurare daca exista o repetare a daunelor in aceleasi conditii si in aceleasi locuri", a precizat Karina Rosu.

 


Sursa

7 July 2010