Asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă doar riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii din cauze naturale, nu şi dezastrele provocate de mâna omului.

20369-193850-1.jpgPoliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor acoperă doar riscurile de dezastre naturale - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren - la care România are expunere majoră.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a emis în 2009 norme în aplicarea Legii nr. 260 care prevăd forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.

„Normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor respectă întocmai legea şi nu adaugă nimic la ea. Rolul lor este să explice practic cele trei riscuri de dezastre naturale acoperite prin poliţa obligatorie conform legii, ceea ce înseamnă prin excludere că orice alt risc şi cu atât mai mult cele provocate de mâna omului nu sunt acoperite. Desigur, aceste riscuri, care sunt excluse din poliţa obligatorie, pot fi acoperite prin asigurare facultativă, dacă societatea care vinde astfel de produse le acceptă", ne-a declarat Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.

Ce riscuri nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie a locuinţelor

La rândul lor, reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care gestionează/emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, au precizat că sunt excluse din asigurarea obligatorie orice alte riscuri decât cele prevăzute de lege şi cu atât mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi: revărsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina construcţiei, prăbuşirea sau surparea locuinţelor ca urmare a lucrărilor de prospecţiuni, exploatări miniere, edilitare etc.

„Riscurile acoperite de poliţa obligatorie sunt: cutremur, alunecări de teren şi inundaţii produse de cauze naturale. Aceste trei fenomene pot fi însă generate şi în alte condiţii, precum: ruperea barajelor, revărsarea lacurilor de acumulare prin ruperea unei ecluze, tasarea terenului sub sarcina construcţiei, prăbuşirea sau surparea locuinţelor ca urmare a lucrărilor de pros­pecţiuni, exploatări miniere, edilitare. Fenomene precum tasarea, surparea sau prăbuşirea unei locuinţe nu reprezintă riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi cuprinse într-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de poliţe", ne-a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Ce prevede legea

Legea nr. 260/2008 instituie obligativitatea asigurării pentru toate locuinţele din România, mai puţin cele încadrate în clasa de risc seismic I. Prin urmare, PAID preia în asigurare locuinţele din România pentru riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, ca fenomene naturale. Ceea ce înseamnă că PAID nu foloseşte hărţi de zonare a riscurilor şi preia în asigurare orice locuinţă, chiar dacă aceasta este situată într-o zonă cu expunere majoră la unul dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală. De asemenea, PAID plăteşte despăgubiri în cazul în care locuinţele asigurate sunt afectate de unul dintre cele trei riscuri de dezastre naturale (nu şi de oricare alt risc).

Locuinţa poate fi asigurată şi cu o poliţă facultativă

În cazul asigurărilor facultative, condiţiile de asigurare - suma asigurată, prima de asigurare, riscuri acoperite, excluderi - sunt stabilite de fiecare societate de asigurare care vinde astfel de produse.

Legea nr. 260/2008 nu impune proprietarilor de locuinţe să cumpere o poliţă obligatorie de asigurare emisă de PAID, ci prevede obligaţia acestora de a-şi asigura locuinţele împotriva celor trei riscuri precizate mai sus. Aceasta înseamnă că proprietarii de locuinţe pot încheia fie poliţa obligatorie emisă de PAID - ale cărei condiţii de asigurare sunt reglementate de lege şi de normele CSA -, fie o asigurare facultativă, cu condiţia ca aceasta din urmă să ofere acoperire şi împotriva celor trei riscuri precizate mai sus.

Cât costă o poliţă de asigurare a locuinţei

Acoperirea PAID este una de tip prim risc şi funcţionează pe principiul solidarităţii, adică se aplică acelaşi nivel de primă de asigurare pentru orice locuinţă, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, şi de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Circa 820.000 de români şi-au cumpărat o asigurare obligatorie

În prezent, PAID deţine un portofoliu de aproape 820.000 de poliţe de asigurări obligatorii pentru locuinţe, din care aproximativ 522.000 au fost încheiate pentru locuinţe de tip A, iar restul pentru locuinţe de tip B. Valoarea totală a primelor subscrise şi încasate de PAID este de 13,4 milioane de euro. Din 15 iulie 2010, prima zi de emitere a poliţelor obligatorii, şi până pe data de 11 august 2011, Pool-ul a plătit 24 de despăgubiri, în valoare totală de aproape 175.000 de lei. Recent, PAID a achitat prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro, pentru o locuinţă distrusă de inundaţiile care s-au produs pe valea râului Avrig.

În prezent mai sunt avizate încă 25 de dosare de daună care au fost deschise în urma producerii riscurilor de alunecare de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale.


Sursa

16 August 2011