Legea asigurărilor obligatorii a locuinţelor ar putea deveni operaţională în martie-aprilie, cu condiţia încheierii contractului de reasigurare până la acel moment, termenii contractului fiind agreaţi şi semnaţi de ambele părţi.

sursa:www.topestate.roLa sfârşitul lunii ianuarie vor demara primele tratative cu brokerii, cu reasiguratorii şi societăţi de prim rang din lume în vederea încheierii contractului de reasigurare", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Marius Bulugea.

El a adăugat că prima de asigurare se poate ridica la câteva zeci de milioane de euro, care se plăteşte în anumite tranşe, prevăzute în contract. Bulugea estimează că circa 25-30% dintre locuinţele din România vor avea o asigurare obligatorie de locuinţe după primul an.

Aplicarea legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor a fost amânată de mai multe ori. La începutul anului trecut, în piaţă era avansat termenul de 1 ianuarie 2010, însă recent preşedintele PAID, estima că societăţile ar putea emite poliţe de acest tip abia din 1 iulie 2010, în condiţiile în care este nevoie de introducerea într-un sistem informatic a circa 8,3 milioane de proprietari.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă. Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B.

 

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.

5 January 2010