C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Asigurarea locuintelor, inca ignorata

CURIERUL NATIONAL - 08.03.2005

              Deoarece pagubele produse de o eventuala catastrofa naturala in Romania au fost estimate de specialisti la 1,4 miliarde de euro, societatile de asigurare ar putea ajunge la momentul respectiv in incapacitate de plata. Astfel incat, pentru a acoperi daunele, companiile de asigurare ar avea nevoie de un aport substantial de capital.

             Desi specialistii considera ca in urmatorii ani zona est-europeana ar putea fi afectata de un cutremur major, populatia nu constientizeaza riscurile la care se expune. Majoritatea proprietarilor de imobile apeleaza la serviciile unei companii de asigurare numai dupa ce a suferit pierderi semnificative ca urmare a unui astfel de eveniment.

  Pana acum statul a incercat sa suplineasca daunele produse de astfel de accidente dar, in cazul unei catastrofe de proportii, nici chiar vistieria nationala nu ar putea face fata pagubelor.
In prezent, sub 10% din populatia Romaniei a incheiat o polita de asigurare pentru locuinte, desi primele de asigurare aferente sunt reduse.

  Mai exact, din aproximativ opt milioane de locuinte, mai putin de opt sute sunt asigurate, in crestere totusi cu 3% fata de anul trecut. Chiar daca pare a fi de bun augur, aceasta evolutie nu reprezinta decat rezultatul impunerii de catre banci a achizitionarii unei asigurari de locuinte in momentul contractarii unui credit ipotecar.

             Prevazatori si inconstienti

             Un caz demn de luat in seama este cel al cladirii de pe bulevardul Dacia din Capitala.
In urma cu cativa ani, respectiva cladire a fost distrusa de un incendiu in urma unei explozii la instalatia de gaz, iar cazul a fost mediatizat indelung in acea perioada. Doi oameni au murit, iar restul familiilor a ramas in strada.

            Diferenta dintre aceasta catastrofa si multe altele asemanatoare este vizibila de la o posta: in locul blocului mutilat se ridica acum un hotel de toata frumusetea. Cauza? Proprietarul de atunci al imobilului avea o polita de asigurare a cladirii in valoare de 500.000 dolari. Iar suma investita in polita isi arata acum pe deplin roadele.

            Acesta este un caz fericit, unul dintre putinele existente in context.
Putini romani inteleg ca politele de asigurare reprezinta cea mai buna modalitate de protejare a imobilelor, tarifele nefiind decat la nivelul a 0,3-0,4% din suma asigurata.

            Spre exemplu, asigurarea unei locuinte cu o valoare de aproximativ un miliard de lei presupune un cost de 150.000 lei lunar, adica mai putin de 2.000.000 lei pe an.
Suma care nu este de natura sa dea fiori nici unui proprietar prevazator, mai ales ca o parte din bani, aproximativ 200 euro, poate fi recuperata din impozitul pe venitul global.

Monica Stancescu

 

8 March 2005