Cu cel mult 20 de euro, fiecare român îşi poate proteja casa împotriva dezastrelor naturale, cum sunt cutremurele, inundaţiile sau alunecările de teren.

14966-16_inundatii_evz_e335f1fd94.jpgAproape două luni au mai rămas până la expirarea termenului de încheiere a asigurării obligatorii a locuinţei fără să fie aplicate amenzi. Românii care nu vor avea plătită prima de asigurare împotriva dezastrelor naturale, precum inundaţii, cutremure şi alunecări de teren, care este cuprinsă între 10 şi 20 de euro/anual riscă amenzi de până la 500 de euro.

Până acum, mai puţin de 2% din cei 8,3 milioane de proprietari au încheiat asigurarea, chiar dacă aceasta a devenit obligatorie la mijlocul verii.

Criticii Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor (AOL) susţin că tarifele sunt prea mici, astfel că asigurătorii şi brokerii nu sunt interesaţi să se implice în vânzarea poliţelor.

Alte voci spun că orăşenii sau cei care au case în zone ferite de inundaţii sau cu risc seismic redus vor plăti degeaba primele, în vreme ce persoanele care au case în zone inundabile ar putea primi despăgubiri la fiecare doi-trei ani.

Totuşi, cei care au încheiat o asigurare facultativă a locuinţei, care acoperă şi riscul de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren, nu sunt obligaţi să cumpere şi poliţa AOL decât la data expirării celei facultative. Însă, în cazul în care proprietarul imobilului deţine o asigurare multianuală, el are obligaţia încheierii AOL la data primei aniversări, după aplicarea legii.

Poliţa, ca o umbrelă

Pentru o casă din chirpici, proprietarul va plăti anual 10 euro, iar pentru o locuinţă cu structura de rezistenţă din beton armat, costul asigurării va fi de 20 de euro/an.

Suma nu este mare, dacă ne gândim că, din banii daţi pe asigurarea unei locuinţe la bloc, pot fi cumpărate aproximativ 80 de franzele cu o greutate de 300 de grame.

"Primele de asigurare sunt mai mult decât modice. Cred că nu putem pune în balanţă pierderea ori avarierea unei locuinţe cu posibilitatea de a plăti aceste prime care, până la urmă, nu pot fi numite prime de asigurare, ci preţ de asigurare de tip social", a răspuns Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) la întrebările cititorilor EVZ.

Primele vor acoperi daune de până la 10.000 de euro şi, respectiv, 20.000 de euro.

Unde poţi încheia asigurarea

Companiile de asigurări sunt intermediari între PAID, care preia riscurile, şi proprietarii locuinţelor asigurate. Astfel că asigurătorii nu au voie să refuze încheierea unei poliţe pentru un imobil cu grad de risc seismic ridicat sau care se află într-o zonă inundabilă, spune Marius Bulugea.

Până acum, doar 13 societăţi din România au participat prin aport de capital la formarea PAID, societatea care va încheia poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Acestea sunt Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum.

Pentru a încheia contractul de asigurare, proprietarul trebuie să se prezinte la sediul uneia dintre firme, cu actul de identitate şi cele de proprietate a locuinţei/locuinţelor deţinute.

Casele vechi, mai rezistente decât cele noi

Mai mult, chiar dacă proprietarul nu are autorizaţie de construire este obligat să-şi asigure locuinţa. În unele cazuri, proprietarii nu deţin acest document deoarece, la vremea la care s-a realizat construcţia, nu era necesar.

"Majoritatea locuinţelor din Transilvania şi Banat, în special casele vechi săseşti, sunt construite fără autorizaţie, pentru că aşa era sistemul la vremea respectivă, iar calitatea construcţiilor este net superioară unor case construite recent pe bază de autorizaţie", a precizat directorul PAID.

AOL nu acoperă şi pagubele produse prin distrugerea bunurilor dintr-o locuinţă, fie că acestea au fost avariate în urma unui cutremur sau a unei inundaţii produse de vecini. Cei care vor să acopere şi aceste bunuri trebuie să încheie o asigurare facultativă.

"Primele de asigurare sunt mai mult decât modice: patru sau opt pachete de ţigări fumate mai puţin într-un an."
MARIUS BULUGEA, Director general şi preşedinte PAID

SFATURI

13 asigurători pentru locuinţe

În România există 8,3 milioane de locuinţe. Agenţii de asigurare au reuşit să vândă doar 130.000 de poliţe obligatorii în trei luni. Până în ianuarie 2011, asigurătorii se aşteaptă să încheie 250.000 de poliţe.

Fiecare proprietar trebuie să încheie o asigurare obligatorie, în caz contrar riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Dacă locuinţa face obiectul unui contract de leasing financiar, locatarul trebuie să încheie asigurarea. În cazul construcţiilor cu destinaţie de locuinţă aflate în coproprietate, se va încheia câte un contract de asigurare pentru fiecare locuinţă în parte, iar prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinţă în parte.

Beneficiarii ajutorului social sunt scutiţi de plata primei, aceasta fiind suportată de la bugetul de stat. Asigurarea obligatorie poate fi încheiată la oricare dintre cei 13 asigurători abilitaţi.


Sursa

10 November 2010