Asiguratorii se aşteaptă ca cel mult 20% dintre români să îşi cumpere o astfel de poliţă până la finele anului. Românii îşi vor putea cumpăra asigurări obligatorii pentru locuinţe începând din iulie sau cel mai târziu din august acest an.

Termenul a fost avansat marţi de directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea. PAID este societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor. În ultimii ani au fost date publicităţii mai multe date de la care ar urma să demareze campania de vânzare a asigurărilor obligatorii ale locuinţelor.

"Există un proiect al contractului de reasigurare, pe care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) îl va semna în perioada următoare. De asemenea, se fac teste cu privire la transmiterea datelor din viitoarele poliţe, care vor fi intermediate de acţionarii PAID, către baza de date în care vor fi stocate. După semnarea contractului şi finalizarea testelor, cred că în iulie sau cel mai târziu în august vor fi emise primele poliţe", a declarat Bulugea.

În prezent, reprezentanţii firmelor de profil estimează că numai 20% din fondul de circa 8 milioane de locuinţe sunt asigurate cu o poliţă facultativă. Dacă termenul de iulie sau august ar fi respectat, Bulugea crede că în acest an 20-30% dintre locuinţe vor fi asigurate împotriva cutremurului, inundaţiilor şi alunecărilor de teren, cele trei mari riscuri ce vor fi acoperite prin poliţele obligatorii. Preţul unei astfel de poliţe este de 10 euro, în cazul caselor din cărămidă nearsă sau din chirpici, respectiv 20 de euro pentru locuinţele cu structura de rezistenţă de beton armat sau lemn. Valoarea asigurată a unei locuinţe va fi de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

De unde vor fi cumpărate poliţele obligatorii

Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România. Şi cei care au o asigurare facultativă a locuinţei va trebui să îşi cumpere o poliţă obligatorie după ce poliţa facultativă va expira.

 












Sursa

26 May 2010