Companiile nu asigură de regulă apartamentele din blocurile cu bulină roşie. Acestea vor fi însă asigurate prin asigurarea obligatorie a locuinţei, care va intra în vigoare la 1 iulie.

Asigurarea anticutremur costă 0,1% din valoarea caseiAsigurarea facultativă antiseismică a locuinţei costă, potrivit datelor furnizate de companiile de asigurări, între 0,1 şi 0,2% din valoarea casei.

Este vorba însă despre locuinţele fără bulină roşie, acestea nefiind de regulă asigurate de companii pentru acest tip de risc.

„Din datele brokerilor de asigurări ştiu că de regulă companiile de asigurări nu fac asigurare antiseismică pentru apartamentele situate în blocurile cu bulină roşie. Vorbim de locuinţele din baza de date a Primăriei Capitalei", spune Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

La BCR Asigurări, asigurarea simplă antiseismică costă 0,1%-0,15% din valoarea locuinţei şi cuprinde pe lângă riscul seismic şi pe cel legat de inundaţii sau alte fenomene catastrofale.

„Persoanele care doresc să încheie o asigurare pentru locuinţă se deplasează la un ghişeu al companiei şi, pe baza declaraţiilor sale şi a documentelor furnizate privind proprietatea casei, se încheie asigurarea. La un apartament de 70.000 de euro, valoarea asigurării ajunge undeva la 100 de euro pe an. De asemenea, se mai poate încheia separat şi o asigurare pentru bunurile din apartament. Preţul acesteia este în jur de 0,3-0,4% din valoarea bunurilor", spune Mihai Tecău, preşedintele BCR Asigurări. Compania nu face, de regulă, asigurări de risc seismic pentru blocurile cu bulină roşie. "În cazuri excepţionale asigurăm şi apartamentele situate în blocuri cu bulină roşie dacă persoana în cauză demonstrează că are şi alte tipuri de asigurări la BCR", mai zice Mihai Tecău.

La Alliantz-Ţiriac, asigurarea facultativă cea mai ieftină pentru locuinţă costă în jur de 0,16% din suma asigurată. Nici aici nu se asigură locuinţele care au bulină roşie. „La Allianz-Ţiriac nu există asigurare doar pentru riscul seismic, ci pentru riscuri catastrofale precum cutremur, inundaţii sau alunecări de teren, incendiu. Cea mai ieftină asigurare costă în jur de 0,16% din valoarea locuinţei", spune Marius Onofrei, director de comunicare Allianz-Ţiriac.

La Generali, asigurarea facultativă antiseismică a unei locuinţe costă în jur de 0,2% din valoarea de asigurare. "În România, dintre cele peste 8 milioane de locuinţe, doar 800.000 sunt asigurate. Un calcul estimativ arată că, pentru un apartament asigurat la o sumă de 182.000 lei, un client va plăti un leu pe zi", declară Adrian Marin, director asigurări generale, Generali Asigurări.

28 April 2009